Максим Степанов / фото прес-служба МОЗ

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов доручив оновити рекомендації з лікування коронавірусу для сімейних лікарів. Про це він повідомив на брифінгу 12 жовтня.

Чи потрібно приймати антибіотики при коронавірусі

За словами Степанова, в українській медицині є проблема бездумного призначення антибіотиків при коронавірусному захворюванні. Часто при підозрі на COVID-19 лікарі виписують пацієнтам відразу кілька антибіотиків. Прийом антибіотиків можуть назначити навіть коли у пацієнта немає симптомів захворювання.

 Читайте такожКуди бігти і кому телефонувати: у МОЗ розробили новий алгоритм дії при підозрі на коронавірусЛікарі нагадують, що приймати антибіотики потрібно тільки при бактеріальних захворюваннях. Призначати антибіотики при вірусних захворюваннях без серйозних причин не варто. Такі ліки не допоможуть при коронавірусі, але організм придбає антибіотикорезистентність. Тоді при бактеріальному зараженні антибіотик не подіє і вилікувати захворювання буде дуже важко. 

Відео дня

Раніше головний санітарний лікар Віктор Ляшко закликав українців ні в якому разі не займатися самолікуванням при появі коронавірусу. Тільки лікар може призначити прийом антибіотиків та інших ліків. Самостійне вживання антибіотиків вкрай небезпечне.

Стандарти лікування коронавірусу для лікарів

Нові стандарти для лікування коронавірусу / фото pixabay

На щоденному брифінгу Степанов сказав, що сімейні лікарі повторно отримають стандарт надання медичної допомоги пацієнтам з коронавірусом. Обережність при призначенні антибіотиків також буде згадана в новому стандарті. 

Міністр сказав, що рекомендації з лікування COVID-19 розміщені на сайті МОЗ і написані в дуже зручному форматі. Цих стандартів радять дотримуватися всім сімейним лікарям. 

Міністр також подякував лікарям за їх важку працю під час пандемії і закликав пацієнтів дзвонити лікарям тільки в робочий час, якщо це можливо.