Якщо в Україні кількість нових випадків COVID-19 за добу сягне 20 тисяч, то лікарі будуть змушені обирати, кому надавати допомогу / фото УНІАН, Олександр Прилепа

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов заявив, якщо в Україні кількість нових випадків COVID-19 за добу сягне 20 тисяч, то лікарі будуть змушені обирати, кому надавати медичну допомогу в стаціонарі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на онлайн-брифінгу.

Читайте такожЛікарня у Коломиї залишилася майже без медиків – вони інфіковані COVID-19 (відео)За його словами, МОЗ розрахувало, що якщо в Україні кількість нових хворих на COVID-19 сягне 20 тисяч на добу і заповненість ліжкового фонду може скласти до 100%, тоді лікарі будуть змушені вибирати кому надавати медичну допомогу в стаціонарі.

Відео дня

«В такому випадку ми змушені будемо запроваджувати так звані «протоколи вибору», коли лікарі будуть змушені обирати, кому надавати медичну допомогу саме в стаціонарних умовах», - заявив Степанов.

Він відзначив, що кількість українських лікарів, які можуть надавати допомогу хворим на COVID-19 є обмеженою.

«Лікарі, які сьогодні надають медичну допомогу - вони всі спеціалісти та їх не може бути велика кількість і повірте, в тих умовах, в тому навантаженні, в якому вони працюють 6 місяців, ми кожного дня повинні говорити їм - «Дякую!», - додав Степанов.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на ранок 23 жовтня зареєстровано 330 тис. 396 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 6 тис. 164 летальних, 137 тис. 578 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 7 тис. 517 нових випадків.

Коронавірус в Україні: що відомо

  • В Україні запровадили чотири рівні коронавірусної небезпеки й озвучили план дій відповідно до кожного рівня.Наразі Україна перебуває на першому рівні. Кількість зафіксованих випадків інфікування - в межах 5-7 тисяч на добу. І таке навантаження медична система здатна витримати.
  • Володимир Зеленський назвав умову введення в Україні локдауну. Жорсткий карантин в Україні можуть ввести, якщо щоденно будуть підтверджувати 15 тисяч нових випадків коронавірусу.
  • Сьогодні Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій оновила епідемічне зонування в Україні, воно почне діяти з 26 жовтня.
  •  Максим Степанов заявив, що система мобільних госпіталів в Україні розгортатиметься у разі реєстрації 15 тисяч хворих на COVID-19 за добу. За його словами, якщо кількість нових випадків COVID-19 сягне 15 тис. на добу, то Україна буде змушена повернутись до жорсткого карантину та відповідних обмежень.