В Україні є окрема програма, яка покриває витрати на хіміотерапевтичні препарати / фото ua.depositphotos.com

Щороку у 150-170 тисяч українців виявляють онкологічні захворювання.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Читайте такожНаступний рік можуть оголосити роком онкологічного скринінгу в Україні

Відео дня

"Хочу розповісти про діагностику та хіміотерапевтичне лікування, а також супровід пацієнтів з онкологічними захворюваннями чи підозрою на новоутворення в амбулаторних умовах... Адже щороку у 150-170 тисяч українців реєструють ці тяжкі захворювання", - повідомив міністр.

За його словами, на наступний рік Міністерство охорони здоров’я планує встановити базову ставку за надання допомоги пацієнту з онкозахворюванням протягом року у розмірі 60 тис. 322 грн.

"Базова ставка - це середня вартість, до якої потім додаються відповідні коефіцієнти, в залежності від тяжкості захворювання, віку пацієнта та інших складових... Тобто ця ставка може бути нижча чи вища в залежності від перебігу хвороби", - пояснив Степанов.

Він додав, що, крім цього, в Україні є окрема програма, яка покриває витрати на хіміотерапевтичні препарати, що закуповуються МОЗ та централізовано постачаються до лікарень.

Міністр також нагадав, що на наступний рік заплановане збільшення зарплат медпрацівникам у близько 2,5 рази.

Степанов уточнив, що наразі медпрацівники отримують доплати за вересень: 3 тис. 560 грн - лікарі, 2,5 тис. грн - середній медичний персонал та 1 тис. 250 грн - молодший медичний персонал.

"НСЗУ вже почала перераховувати кошти за жовтень, щоб на рахунках всіх лікарень ці кошти для доплат медпрацівникам були вчасно. Станом на вчора вже більш як 800 мільйонів гривень було перераховано до наших лікарень", - зазначив очільник МОЗ.

Онкозахворювання в Україні: що відомо