Ілюстрація REUTERS

У МЗС України запропонували МОЗ змінити модель розподілу країн в «червоні» і «зелені» списки виходячи з ситуації з коронавірусом.

Про це розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв'ю Сегодня.

«Ми в МЗС проаналізували цю модель "червоних" і "зелених" країн, і буквально в середу я говорив з міністром охорони здоров'я про те, що нам потрібно скорегувати критерії, згідно з якими ми відносимо країну до тієї чи іншої категорії, щоб цей список був більш об'єктивним і більш відповідав реальності, яка існує в Україні. Тому що у нас ситуація з цифрами, на жаль, погіршується», - зазначив він.

Відео дня

Кулеба пояснив, що за основу можна взяти модель Євросоюзу, де прив'язуються не до конкретної цифри, а до критеріїв.

«Якщо в країні "Х" показник хворих на 100 тис. населення більше, ніж в Україні, тоді вона відноситься до червоної зони, а не писати, що будь-яка країна, в якій понад 40 хворих на 100 тис. населення, автоматично потрапляє в «червоний» список. Тоді ми створюємо нединамічну ситуацію, і країни будуть перебувати в "червоному" списку несправедливо, а українські громадяни втрачатимуть можливість повертатися в Україну без самоізоляції після прибуття», - додав міністр.

Читайте також"Є поняття неспецифічного імунітету": Комаровський пояснив, чому коронавірус атакує не всіх (відео)

Він підкреслив, що глава МОЗ Максим Степанов почув його аргументи.

«Зазвичай у нас дуже ефективна взаємодія з Міністерством охорони здоров'я та з міністром Степановим, який дійсно дуже ефективно працює на цьому терені. Тому я сподіваюся, що найближчим часом вони ці критерії скорегують», - резюмував Кулеба.

Громадяни, які приїжджають з країн «червоної зони», в Україні повинні проходити 14-денну обсервацію або скористатися додатком Дій вдома. Якщо вони хочуть швидше вийти із самоізоляції, то можуть за свій рахунок пройти ПЛР-тестування в референс-лабораторіях.

15 червня Україна перейшла до нового етапу пом'якшення карантину - було знято заборону на в'їзд іноземців і введений адаптивний підхід до самоізоляції/обсервації. 

Громадяни, які повертаються з країн, де кількість активних випадків COVID-19 не перевищує позначку в 40 хворих на 100 тисяч населення, не зобов'язані проходити 14-денну самоізоляцію/обсервацію.