Ілюстрація / REUTERS

Україна перебуває у зоні високого ризику спалаху поліомієліту.

Про це повідомляється на Facebook-сторінці Центру громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

"Європейська регіональна комісія з сертифікації ліквідації поліомієліту (РКС) оцінила ризик передачі інфекції у випадку ввезення дикого поліовірусу або появи деривату вакцинного поліовірусу (cVDPV) в 41 країні регіону. Ризик в Україні було віднесено до категорії високих", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ МОЗ закликали українців вакцинуватися, щоб не допустити спалахів інших хвороб під час епідемії COVID-19

Зазначається, що протягом п'яти місяців цього року лише 30% дітей першого року життя, які потребують обов'язкових щеплень, отримали всі три дози вакцини для профілактики поліомієліту.

"Відсоток охоплення щепленнями від поліомієліту в Україні є недостатнім, щоб до кінця року досягнути 95%. Вакцинація — єдина можливість вберегтися від ускладнень, викликаних поліомієлітом. Згідно з рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров'я, якщо достатня кількість людей у країні є вакцинованими (понад 95%), поширення вірусу припиниться. І навпаки, якщо у країні діти залишаються невакцинованими, це може призвести до поширення вірусу та нових випадків захворювання", - пояснили в ЦГЗ.

Також у ЦГЗ нагадали, що поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, інфіковану їжу та воду.

Медики розповідають, що захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована дитина і дорослий, але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти віком до п’яти років. Тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

"Поліомієліт характеризується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічу, що може призвести до смерті. Поліомієліт неможливо вилікувати... Близько 5% хворих помирають. В основному — через порушення дихання під час паралічу дихальної мускулатури. В одного із 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності. Інші небезпечні ускладнення поліомієліту: пневмонія, міокардит, важкі шлунково-кишкові розлади з кровотечею, виразками, кишковою непрохідністю... Але саме вакцинація запобігає цій смертельно небезпечній хворобі", - наголосили ву Центрі громадського здоров'я.

За даними ЦГЗ, у 2019 році в Україні було вакциновано понад 78% дітей до року, аналогічний показник був і серед дітей віком до 18 місяців, серед дітей у вікових групах до 6 та до 14 років охоплення становило трохи понад 80%.

Вакцини є безкоштовними для дітей.