Штраф за неносіння маски - Зеленський підписав закон / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про запровадження штрафів за неносіння масок в громадських місцях.

Про це повідомляє прес-служба Офісу президента.

Глава держави підписав закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 1000-IX, який Верховна Рада ухвалила 6 листопада.

Відео дня

Читайте такожГинуть цілі сім’ї: журналісти показали важку ситуацію в "ковідній" лікарні Києва (відео)

Що зі штрафами

Згідно з документом, громадян без захисних масок або респіраторів у громадських місцях (зокрема транспорті) на обличчі каратимуть штрафами від 170 до 255 гривень.

Як штрафуватимуть

Відтепер українців без захисних масок на обличчі зможуть штрафувати одразу на місці вчинення правопорушення – наприклад, у кав'ярнях чи транспорті. Раніше протоколи передавали в суд, а потім тільки вирішували, чи накладати на громадян штраф. Тому, згідно з судовими даними, лише 4% порушників були покарані за цією системою.

Хто буде штрафувати

А ось штрафувати будуть не тільки правоохоронці, а й працівники епідемічного контролю, а також представники органів місцевого самоврядування, бо саме на останніх покладається здійснення контролю за протиепідемічними заходами. Водночас рішення про накладення штрафу можна буде оскаржити протягом 10 днів.

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптоми  запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу