Лікар Михайло Данильчук розповів про свій досвід з лікуванням коронавірусу / Facebook, Misha Dan

Сімейний лікар Михайло Данильчук: Я б не рекомендував починати лікування COVID-19 з перегляду Facebook

11:32, 26.10.2020
8 хв. Інтерв'ю

Як хворіти вдома, якщо діагноз – коронавірус, за яких «тривожних дзвіночків» треба викликати «швидку», навіщо у розпал пандемії COVID-19 робити щеплення від грипу в інтерв’ю УНІАН розповів сімейний лікар Михайло Данильчук, який і сам перехворів на ковід.

Пане Михайле, розкажіть, що робити людині, у якої проявляються симптоми ГРВІ, але є підозра, що це коронавірус? Які ознаки захворювання на COVID-19 ви вважаєте найважливішими при діагностиці?

Якщо у вас є сімейний лікар, то, в першу чергу, треба з ним зв’язатися. Він оцінить ваші симптоми і скаже, що варто робити.

Характерні ознаки коронавірусу - це симптоми застуди, біль у животі, пропажа нюху й смаку. Це така тріада. А ознаки застуди - це проблеми з горлом, температура, зазвичай, це субфебрильна температура (37,2-38,0 протягом тривалого часу, – УНІАН). Часом є до 38, часом може за 38, декілька днів. Все залежить від віку, від стану пацієнта, від супутніх захворювань. В мене є пацієнти, які хворіли з температурою 36,2 весь період. І є пацієнти, які мали упродовж 10 днів температуру більшу за 38, і вони залишались на амбулаторному лікуванні, бо в них була хороша сатурація і температура гарно піддавалась корекції.

Відео дня

За останній тиждень в мене багато пацієнтів просто жаліються на загальну слабкість. Тяжко встати з ліжка. Дуже тяжко. Але, чесно скажу, загальна слабкість - це супер не специфічна скарга. Вона може бути при половині болячок.

Люди, які перехворіли, доволі часто діляться з іншими перебігом хвороби і розповідають, які приймали ліки. Чи, за вашими спостереженнями, є якісь, назвімо так, універсальні препарати, які допомагали б вилікуватися?

Лікування від ковіду не існує патогенетичного, а лише симптоматичне. Тобто, є в людини кашель - ми лікуємо кашель. Є температура - лікуємо температуру. Є розлади травлення - лікуємо розлади травлення. Таким чином, ми лікуємо лише симптоми. Ми даємо людині час, створюємо безпечний період для того, щоб вона одужала сама. На сьогодні це - головна суть лікування.

Всі противірусні препарати та інші препарати, які раніше тестувалися, на превеликий жаль, не показали свою ефективність. Але я глибоко в це не пірнав. В мене були дійсно важкі пацієнти, але їх я відправляв в стаціонар. А особисто займався, в основному, пацієнтами легкої і середньої тяжкості.

Коронавірус наразі лікується лише симптоматично, зазначив лікар / УНІАН

А які з препаратів добре лікують симптоми? Адже в аптеці медпрепаратів – на будь-який гаманець. Порадите, як краще подолати кашель, чим збивати температуру?

Кашель, в основному, у пацієнтів сухий. Він, наприклад, непогано знімається декстрометорфаном в дозі 10 - 15 мг на добу. Я не рекламую якийсь конкретний препарат. Це просто діюча речовина, відома у всьому світі, яка показала себе високоефективною при сухому кашлі. Це - перший момент.

Крім цього, BMJ (щотижневий рецензований медичний журнал, www.bmj.com, – УНІАН) рекомендує ложку меду. Це банально, але це визнає півсвіту. Я пацієнтам раджу, кажуть, що, наче, норм.

Якщо є температура - парацетамол в адекватній дозі, 10 - 15 мг на кг ваги. Мінімально ефективна доза для здорової людини - 500 мг. Але, часом, треба і більше.

Дуже важливо - ніяких антибіотиків! Їх призначення – лише після аналізу крові. Якщо не наші діти, то наші внуки будуть вмирати не від ковіду, а від того, що почнеться ера антибіотикової резистентності. Зараз дуже велика проблема з призначенням антибіотиків наліво і направо. Вони потрібні приблизно в 7% на амбулаторному етапі. Лише 7 зі 100 пацієнтів повинні їх отримувати!

Дуже складно наводити людині прості аргументи про те, що ти можеш лікувати її вдома чайком та парацетамолом, якщо у неї найстрашніша хвороба сучасності. Люди з цим не завжди ментально можуть справитись і шукають альтернативні рішення. Я не рекомендував би починати лікування з Фейсбуку, в якому «гуляє» список з 13 препаратів. Банально слухайте свого сімейного лікаря.

Сімейний лікар закликав хворих не вживати антибіотики без аналізу крові та призначення спеціаліста / УНІАН

Що ще треба робити і яких рухів здійснювати не варто, якщо людина хворіє вдома?

Дуже правильна порада на рахунок зайвих рухів. Треба просто залишатися вдома. Якогось препарату, щоб ти себе гарно почував, на превеликий жаль, не існує. Просто трошечки терпіння і час.

Треба вживати достатню кількість рідини, до двох літрів на день. Зазвичай, молоко, супи, кава не рахуються в об’єм добової рідини. В цілому, два літри це - сік, узвар, водичка, якийсь чайок заварили, варення заколотили… Це - щоб люди мали можливість пітніти. Але надмірна кількість рідини також може негативно впливати на сатурацію, це недобре.

Можна приймати парацетамол для того, щоб себе краще почувати. Ти не маєш мучитися, коли хворієш. Я своїм пацієнтам завжди кажу: ви не дивіться на термометр, ви не термометр лікуєте. Якщо у вас 37,3, але вас лихоманить, болить поперек, крутить руки, ноги, то треба випити парацетамол. Ви не мученики. Пийте сміливо парацетамол за потреби.

Треба слідкувати за «тривожними дзвіночками», які я виділив для себе на основі порад BMJ. Це - висока температура, понад 38,5, яка погано збивається. Сухий надсадний кашель, коли треба обпертися об стіл або обняти себе, щоб закінчити кашляти. І задишка при спокої, з підвищеною частотою дихальних рухів. У здорової людини 14 - 15 дихальних рухів за хвилину, коли стає понад 20, це тривожно.

Коли у вас є щось із цих «тривожних дзвіночків», дзвоніть до свого лікаря, якщо це робочий час, або на «швидку».

Лікар назвав "тривожні" коронавірусні симптоми, з якими можна викликати "швидку" / УНІАН

Чи потрібен обов’язковий постільний режим?

Власне, тут дві сторони медалі. Насправді рекомендують рухатися. Не рекомендують займати горизонтальне положення. Останнє, більшою мірою, стосується пацієнтів важко хворих. Повірте, мої пацієнти і на город ідуть працюють. Але ти ж хворієш, тому організму потрібен ресурс для того, щоб відновлюватися, а не ресурс для того, щоб займатися фізичною роботою. Тому відпочивати варто.

Наскільки, з вашого досвіду, достовірні тести? Як часто вони бувають хибними?

В цілому, правдивість тесту 100%. Але зараз є, приблизно, 20% позитивно хибних результатів, про це заявляв МОЗ. Це буває, якщо був неправильно зібраний мазок, або вірусу не було на слизових оболонках, або неправильно транспортований матеріал. І якщо є симптоми ковіду, а тест – «мінус», то я себе буду поводити так, як з пацієнтом з ковідом. Тобто, для мене його об’єктивний стан більш інформативний, ніж тест.

Будь-який аналіз - це додатковий метод обстеження. Лікар повинен раціоналізувати ці речі і оцінювати інформацію критично. Ми ж не роботи (хоча, з цим ковідом це було б непогано, бо тут людських нервів не вистачає).

Ви не боїтеся захворіти повторно?

Вперше було дуже страшно. Але, в основному, через те, що не було інформації. Якби я захворів зараз, це було б великою неприємністю, але, наче, уже знаю, як себе вберегти. Також знаю, як себе поводити.

Пацієнт не завжди адекватно сприймає те, що він захворів: «Ну, як це так, в новинах кажуть, що тисячами хворіють, сотнями вмирають!». Якось пропускається людьми той момент, що є легкі форми. Є люди безсимптомні.

Я б хотів саме на цьому акцентувати увагу. Щоб люди банально дотримувалися соціальної дистанції, носили маски не «для галочки», а для себе. Бо дуже часто: «Зайшов в магазин - вдягну!». А коли йдуть вулицею, говорять з подружкою, обнімають, цілують дітей, думають: «Нащо маска? Я найдурніший, чи що?». А потім: «Ой!». На превеликий жаль, інфекція підкрадається до тебе, умовно кажучи, ззаду, збоку.

На сьогодні захист – дотримання гігієни, маски і соціальна дистанція у два метри. Цього досить, щоб вірус не розповсюджувати.

Лікар наголосив на важливості вакцинації від грипу під час епідемії COVID / REUTERS

На вашу думку, чи варто зараз робити вакцинацію від грипу? Багато людей остерігаються.

Звичайно, що варто. Ми намагаємося різними способами вигадувати, як це можна було б зробити. Вакцинація від грипу обов’язкова. Це катастрофа, коли грип накладається на ковід. Є китайські спостереження, коли взимку хворіли відразу двома цими хворобами. Протікає це набагато важче.

Якщо взяти ковід, він для діток не є небезпечним. Для вагітних, з мого невеличкого досвіду, також не є небезпечним. А от грип і для одних, і для інших є небезпечним… Коли ці вірусні інфекції зустрічаються в одному організмі, це щось страшне. Тому вакцинація супер важлива.

Влад Абрамов

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся