Тест на ковид в Києві /фото ua.depositphotos.com

Кількість інфікованих в Києві зростає з кожним з днем, а разом з ним збільшується попит на ПЛР-тест на коронавірус. Пройти тестування на COVID-19 можна як безкоштовно, так і за гроші - все залежить від конкретного випадку.

Які є види тестів на коронавірус

  • Експрес-тест. Результат тесту буде готовий дуже швидко, але точність такого тесту невисока. Визначає вірус в крові з пальця. Позитивний результат, як правило, перевіряють іншими тестами. Такий тест можна купити в аптеці.
  • ІФА-тести. Визначають наявність антитіл до коронавірусу в крові. За допомогою цього тесту можна виявити поточну хворобу або вилікувану. Навіть якщо людина хворіла безсимптомно, антитіла в крові все одно виявляться. ІФА-тест роблять в лікарнях і клініках. ІФА-скринінг повинні проходити медики, поліцейські, прикордонники та військові, пацієнти перед госпіталізацією, вагітні жінки.
  • ПЛР-тестування. Виявляє вірус в слизовій оболонці. Через велике навантаження клінік результати цього тесту приходять через 5-10 днів. На ранній стадії хвороби можуть давати неправильний результат. Тестування проводиться в лабораторії і є найдорожчим видом тесту (від 1000 грн). Для постановки діагнозу "коронавірус" ПЛР-тест в Україні обов'язковий.
Тест на коронавірус в Києві / фото ua.depositphotos.com

Коли робиться безкоштовний тест на COVID-19 

У деяких випадках ПЛР-тестування на коронавірус проводять безкоштовно за направленням сімейного лікаря. Тест буде безкоштовним в таких випадках:

  • при підозрі на коронавірус і присутності повного списку симптомів, встановленим МОЗ;
  • контактним особам і родичам хворих при присутності повного списку симптомів, встановленим МОЗ;
  • коли пацієнту треба лягати в лікарню на операцію (проте з 17 вересня негативний тест для проведення операції не обов'язковий).

Також тест може бути безкоштовним за медичною страховкою або якщо його оплачує роботодавець для співробітників.

Відео дня

Як проходить тестування на коронавірус

Якщо людина хоче зробити тест на коронавірус, їй потрібно звернутися до сімейного лікаря за консультацією. Якщо ви підозрюєте у себе симптоми коронавірусу - вас запишуть на тестування в найближчу лабораторію.

 Читайте такожЗаймають з ночі: ЗМІ показали черги за тестами на коронавірус у Києві (фото)Оскільки навантаження на київські лабораторії зараз дуже велике, багато охочих зробити тест змушені стояти в черзі на безкоштовне тестування по два тижні. Потім потрібно ще тиждень чекати результатів.

Звичайно, такий варіант підходить не всім. Коли результат тесту стане відомий, ви вже можете одужати. Для швидкого результату можна зробити ПЛР-тест самостійно, звернувшись в лабораторію. Однак це буде коштувати грошей. 

Вартість тесту на коронавірус

Вартість ПЛР-тесту в приватних лабораторіях коштує від 700 до 2,5 тисяч гривень. Середня вартість у Києві - 1800 грн. ІФА-тестування коштує 300-600 грн.