Не всім тестам на коронавірус можна вірити / фото УНІАН

Тести на коронавірусну інфекцію іноді можуть давати помилковий результат.

Про це розповіла лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк, пише ТСН.

За її словами, вкрай важливо розуміти, про які саме тести йдеться.

Відео дня

"Якщо говоримо про швидкі тести, ми можемо мати велику похибку, будуть як хибнопозитивні тести, так і помилково негативні. На сьогоднішній день швидкі тести не використовуються для діагностики, вони можуть бути тільки методом скринінгу. А після них потрібно підтвердження методом ІФА або ПЛР", - зазначила лікар.

Читайте такожІнфекціоніст назвала можливу дату повного закриття шкіл і садочків через пандемію коронавірусу в Україні

Сояк також розповіла про ПЛР-метод: чи є у нього похибки і наскільки точний результат.

"Що стосується ПЛР-методу, то сьогодні він має дуже переконливий вплив: якщо є негативний ПЛР, то немає ніякого захворювання. І тут теж потрібно розуміти, що 25% в ПЛР-методі може бути помилково негативні тести. Це означає, що 25% з обстежуваних, які отримали негативний результат, все одно можуть бути носіями вірусу. Це просто похибки самого методу", - пояснила вона.

При цьому, якщо даний тест показав позитивний результат, це майже 100% наявність вірусу, пояснює лікар.

"Виходить, що хибнонегативних тестів в ПЛР-методі більше, ніж хибнопозитивних. Тому, якщо ми отримуємо позитивний аналіз ПЦР, це на 99-100% означає, що ми хворі", - резюмувала епідеміолог. 

Коронавірус в Україні: останні дані

  • В Україні з початку пандемії на вчорашній ранок зареєстрований 204 932 випадки коронавірусу, у тому числі 3 627 за минулу добу. 4 065 людей померли, 90 230 одужали.
  • Лікар-інфекціоніст розповів про симптоми COVID-19 у дітей і смерті від коронавірусу. Як зазначив лікар, у дітей захворювання протікає легше, ніж у дорослих, хоча, на жаль, є і летальні випадки.