У МОЗ повідомили, як коронавірус впливає на серце / ілюстративне фото ua.depositphotos.com

Проблеми із серцево-судинною системою виникають у близько 20% госпіталізованих хворих на COVID-19.

Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

"Коронавірусна хвороба COVID-19 впливає на організм людини з різних сторін. І хоча у першу чергу йдеться про вплив на дихальні шляхи, серцево-судинна система також перебуває під прицілом COVID-19. Вже відомо, що пацієнти, які до інфікування COVID-19 мали проблеми із серцево-судинною системою, є більш вразливими до тяжкого перебігу коронавірусної хвороби чи смерті. Водночас часто проблеми із серцево-судинною системою через COVID-19 розвиваються у пацієнтів, які до цього їх не мали", – зазначили в міністерстві.

Відео дня

Як наголосили в МОЗ, дослідження свідчать, що проблеми із серцево-судинною системою виникають у близько 20% госпіталізованих хворих на COVID-19.

Читайте такожВ Україні зафіксували найзаразніший варіант штаму "Дельта"Зокрема, захворювання спричиняє ушкодження міокарда (серцевий м'яз – Ред.) і порушення функції серця. Йдеться про вплив на серцевий м’яз, що спричиняє запалення міокарда, а у важких випадках – утворює навіть рубці.

Окрім того, як пояснили в міністерстві, запалення міокарда може спричиняти так званий "цитокіновий шторм". Останній – потенційно летальна реакція імунної системи.

"Наразі ще тривають дослідження щодо того, як саме коронавірусна інфекція спричиняє розвиток міокардиту та є частою причиною серцевої недостатності. До прикладу, якщо у хворого є запалення легень, то правий шлуночок серця (одна із чотирьох камер серця) повинен працювати більш інтенсивно, щоб доставити кров до легень. Як наслідок, COVID-19 може спричинити правосторонню серцеву недостатність. Також коронавірусна хвороба може викликати запалення в оболонці кровоносних судин, які транспортують кров по всьому тілу. Це може призвести до утворення тромбів та підвищення ризику ішемії чи інсульту, зменшення рівня кисню в крові. Окрім того, під час зниження рівня кисню в крові (коли сатурація падає дуже низько) серцевий м’яз більше не отримує достатньо його від легень, відбувається подальше пошкодження серця", – пояснили в МОЗ.

Раніше у МОЗ назвали критерії для госпіталізації хворих на коронавірус. Зокрема, людей з COVID-19 госпіталізують при наявності болю у грудній клітці, задишки, ознак дихальної недостатності та порушення свідомості.