В деяких країнах хворих на коронавірус відстежують через смартфони / фото  REUTERS

В Україні немає механізму для відстежування хворих на коронавірус та контактних осіб.

Таку думку в ефірі телеканалу Obozrevatel TV висловив народний депутат України від партії "Слуга народу", член комітету Верховної Ради з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко. Він вважає, що це стало б тотальним контролем над суспільством.

Читайте такожУ "Слузі народу" назвали найкращий час для запровадження локдауну

Відео дня

За його словами, ніхто не має права примусити громадянина встановлювати додатки, що відслідковуватимуть його переміщення, це має бути виключно добровільний крок. А отже, не можна розраховувати на те, що українці будуть користуватися додатком масово.

"Скоріш за все, в нашій країні такі механізми запровадити неможливо. Фактично це тотальний контроль над суспільством. Людина повинна добровільно зареєструватися в додатку і внести туди свої метадані. Далі людина повинна добровільно встановити якусь галочку, щоб її гаджет відслідковувався якимось програмним забезпеченням", – сказав Федієнко.

Разом з тим нардеп наголосив на тому, що "проблема не в додатках, а в культурі суспільства". На його думку, потреба у запроваджуванні контролю за хворими не була б на порядку денному, якби громадяни України відповідально ставилися до санітарних рекомендацій на час пандемії коронавірусу.

Раніше міністр охорони здоров’я Максим Степанов повідомив, що МОЗ спільно з Міністерством цифрової трансформації працює над створенням механізму, що дозволить відстежувати хворих на коронавірус та контактних осіб. При цьому він зазначив, що це потребуватиме змін до законодавства.

Карантин вихідного дня в Україні