Військовий епідеміолог Сергій Кравченко розкритикував розробку української вакцини. 

Про це він заявив у прямому ефірі ток-шоу "Право на владу", повідомляє ТСН.

Відео дня

"Дослівно витримка з сайту президента: "Ці дослідження тривали шість місяців і включали наявність нейтралізації вірусу COVID-19 в культурі інфікованих клітин людини", - заявив Кравченко.

Читайте такожЗеленський готовий випробувати на собі українську вакцину від COVID-19 у разі успішних досліджень

Після цього українські медики, вчені, каже Кравченко, звернулися до Марка Абрахамса. Це, за словами епідеміолога, людина, яка заснувала Шнобелівську премію.

"У цьому випадку чекаємо відповіді, але, на жаль, вручення вже відбулося, тому, я думаю, це досягнення ми будемо представляти Шнобелівському комітету наступного року", — говорить епідеміолог.

За його словами, ця тема сама по собі не дискусійна, тому що "група авантюристів в Офісі президента влаштувала цю безпосередньо театральну постановку в гонитві за політичним піаром".

"Якщо ми продовжимо далі цю дискусію щодо цього, то я попрошу Михайла Фаворова (одного з розробників української вакцини. — Ред.) повторити все англійською мовою на території США, що він сказав в Офісі президента, що він сказав на брифінгу, з однієї простої причини: тому що там дуже сильна система публічного права. Мало того, я телефонував в США своїми колегами, є у мене друзі й колеги в центрі медичної розвідки Пентагону, ми посміялися над цим всім", — додав військовий епідеміолог.

Українська вакцина від коронавірусу: що відомо

  • 20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження українського кандидата у вакцини проти COVID-19.
  • Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.
  • Один з розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов – заявив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він назвав дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності порівняно зі зростанням кількості хворих.