Супрун розповіла про носіння маски від коронавірусу / фото УНІАН

Тривале носіння маски у зв'язку з пандемією COVID-19 - як захисний засіб від небезпечного вірусу - здатне викликати у людини певні травми. Мова йде про пошкодження шкіри і рани внаслідок сильного і тривалого тиску, постійне почервоніння і сверблячку, дерматит або ерозію епідермісу шкіри.

Читайте такожУ МОЗ назвали умови, за яких українці зможуть позбутися масок вже до кінця літа

Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook розповіла, як можна уникнути подібних "супутніх" проблем, викликаних носінням індивідуальних засобів захисту.

Відео дня

Зазначається, що в зоні особливого ризику - медичні працівники, які найдовше зобов'язані ходити в масках, респіраторах або захисних окулярах.

"Практично кожен тип засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) - маски для обличчя, захисні окуляри, щитки для обличчя, рукавички - може викликати серйозні проблеми зі шкірою. Наприклад, для кращого захисту, респіратори повинні дуже щільно прилягати до шкіри, тому тривале носіння, підвищена вологість і тиск сприяють травмуванню шкіри. Навіть халати можуть посилювати потовиділення і перегрів, а в поєднанні з тертям, це може призвести до дерматиту", - написала Супрун у своєму Facebook.

Подразнення на руках у цей період, коли є потреба постійно користуватися рукавичками, виникають не тільки від частої дезінфекції і миття рук, але і тому, що рукавички утримують вологу і тепло. Це збільшує ризики виникнення пошкодження шкіри, звернула увагу колишній керівник МОЗ.

Важливо зазначити, що такі наслідки частого і тривалого використання ЗІЗ без зміни навіть можуть підвищувати ризики інфікування. Так, через виникнення свербежу або почервоніння з'являється дискомфорт, тому збільшується вірогідність, що через це захочеться торкнутися обличчя або зняти рукавички, щоб поправити маску або респіратор.

Супрун навела рекомендації канадської організації "A Nurse Specializing in Wound, Ostomy and Continence (NSWOC)" про те, як запобігти таким травмам:

  • За 1-2 години до початку роботи і одягання ЗІЗ рекомендується добре вимити і висушити обличчя, нанести зволожуючий крем і почекати, щоб він добре проник у шкіру та висох.

Нанести крем краще на ділянки обличчя, які найбільше контактують із ЗІЗ (вуха, лоб і ніс). Рекомендується уникати косметики на масляній основі, змащування шкіри вазеліном і мазями, що містять цинк.

  • Медикам перед роботою, за 5 хвилин до одягання ЗІЗ, слід нанести на обличчя захисні герметики для шкіри, які утворюють прозоре захисне покриття.

Важливо обробити ділянки "Т-зони", уникаючи очей і рота, а також почекати поки засіб висохне (не менше 1 хвилини). Лише потому можна одягати ЗІЗ.

  • Важливо протестувати ЗІЗ (перед тим, як йти до пацієнтів) і переконатися, що маска/респіратор/окуляри або інші ЗІЗ не викликають дискомфорту.
  • Якщо носіння засобів захисту викликає серйозне пошкодження шкіри (після зняття сліди не зникають протягом 20-30 хвилин), можна використовувати спеціальні пов'язки або накладки з різних матеріалів та тканин, тонкого силікону.

"Який би тип матеріалу не використовувався, він повинен бути максимально тонким. А вирізана накладка виготовлена так, щоб охопити частину обличчя або голови, яку безпосередньо слід захистити. Важливо, щоб ці захисні засоби не впливали на герметичність ЗІЗ. Перед тим, як їх застосовувати, краще спробувати, чи зручно в цілому і чи не порушена герметичність", - написала Супрун.

  • Респіратор, маску або окуляри рекомендується знімати кожні 4 години для зменшення тиску на шкіру. Якщо під час цього ЗІЗ як-то забруднилися - їх треба замінити на нові.
  • По завершенню роботи, після ретельного миття рук рекомендується обережно зняти ЗІЗ і помити обличчя і шию водою з милом. Після миття потрібно ретельно витерти обличчя і нанести зволожуючий крем.

Раніше, як писав УНІАН, Супрун розповіла про використання одноразових рукавичок і масок.