Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розраховує, що в рамках співпраці з міжнародним механізмом COVAX (механізм глобального доступу до вакцин COVID-19) Україна отримає близько 8 млн доз вакцин для щеплень з профілактики коронавірусу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час брифінгу.

Читайте такожВ Україні клінічні дослідження шести вакцин проти COVID-19 наблизилися до завершальної стадії - Ляшко

Відео дня

"Вчора ми отримали підтвердження від механізму COVAX, що уряд України має право звернутися до даного об'єднання, Глобального вакцинного альянсу, з проханням надати вакцини у разі їх реєстрації для подальшої профілактики коронавірусної хвороби шляхом проведення щеплень людям з груп ризику або визначеним віковим категоріям", - розповів Ляшко.

Він пояснив, що за даним механізмом, кожна країна, яка є його членом і якій надано право звернутися за цією допомогою, отримає вакцини для покриття щепленнями близько 20% населення.

"Для України це прогнозується близько 8 млн доз. Це та вакцина, яка гарантовано надійде в Україну різними об'ємами. І вона може бути або безкоштовною, або за спеціальною ціною", - зазначив головний санітарний лікар.

Водночас, зауважив Ляшко, паралельно з цим Кабінет міністрів та Міністерство охорони здоров'я проводять перемовини з виробниками та урядами інших країн для того, аби крім цих 20%, які Україна отримає в рамках співпраці з механізмом COVAX, вона мала можливість додатково закупити вакцину за бюджетні кошти уже за іншими, не спеціальними цінами, для того, щоб покрити щепленнями проти коронавірусної хвороби усі групи ризику.

"Також ми працюємо з виробниками для того, щоб надалі вони реєструвалися на території України. І суб'єкти господарювання, які хотітимуть захистити своїх працівників, для того, щоб унеможливити масові спалахи на підприємствах, також могли купувати і вакцинувати своїх працівників", - додав головний санітарний лікар.

Як повідомляв УНІАН, Міністерство охорони здоров'я України домовляється про поставки вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 майже з кожною компанією, яка її розробляє.