"Слуга народу" допустив закупівлю вакцини з РФ / Фото: REUTERS

Народний депутат з фракції "Слуга народу" Олександр Качура, який раніше допустив можливість закупівлі Україною російської вакцини проти коронавірусу, пояснив свою позицію.

Про це він сказав в ефірі каналу "Україна 24".

За словами депутата, "в першу чергу має бути здоров'я".

Відео дня

"І незалежно від того, хто буде виробником - Індія, Китай, США або Росія – якщо ефективність буде доведено або зроблено відповідний висновок, у нас є ВООЗ, їм доведеться визнати, якщо ефективність покаже себе. Нам в даному випадку треба буде відкласти якісь спекуляції, які є, "нехай українці помруть, але не дай бог буде щось російське", - заявив він.

Качура стверджує, що Україна нібито купує у Росії достатньо інших товарів.

"У нас і газ використовується російський, і твели (тепловиділяючі елементи, - УНІАН) для ядерних електростанцій, величезний товарообіг, і потрібно політику подвійних стандартів припинити. У нас більшість вертольотів на російських лопатях, куплених через п'яті-шості руки", - зазначив він.

Читайте такожЛяшко розповів, де МОЗ готується розгорнути мобільні госпіталі для лікування хворих на коронавірус

Раніше Качура заявив, що Україні потрібно буде закуповувати російську вакцину від коронавірусу, якщо її ефективність буде доведено. До цього президент Володимир Зеленський натякнув, що російської вакцини в Україні не буде. З цим питанням, за його словами, Україні допоможе Євросоюз. Ймовірно, таким чином Зеленський прокоментував недавні дії і заяви нардепа від ОПЗЖ, кума Путіна Віктора Медведчука. Днями під час візиту до Москви Медведчук розповів Путіну, що в окупованому Криму зробив щеплення від коронавірусу російською вакциною і запропонував почати поставляти цей препарат до України. 

Російська вакцина від коронавірусу: що про неї відомо

  • 11 серпня президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія першою в світі зареєструвала вакцину від коронавірусу. Путін також стверджував, одна з його дочок зробила собі таке щеплення.
  • За даними ВООЗ, зараз у світі проводиться близько 700 випробувань вакцини від COVID-19, з них 22 проходять клінічні випробування у Великобританії, Китаї, США, Німеччині, Південній Кореї, Японії та Канаді.
  • Всесвітня організація охорони здоров'я не включила зареєстровану Росією вакцину від коронавірусу в перелік тих, які знаходяться на завершальному етапі випробувань.
  • В українському МОЗ зазначили, що поки не можна сказати, чи буде Російська вакцина від COVID-19 ефективною, безпечною і придатною для масового використання, адже РФ не провела третьої фази клінічних випробувань, вкрай важливою для обґрунтування застосування препарату на людях.