30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac \ фото REUTERS

Міністерство охорони здоров’я у найближчі дні планує підписати контракти з новими компаніями-виробниками вакцини від коронавірусу.

Читайте такожСтепанов про китайську вакцину від коронавірусу: Україні повернуть гроші у разі її неефективностіЯк передає кореспондент УНІАН, про це заявив на брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

"Ми вважаємо, що почнемо масову вакцинацію вже в лютому. Ми вже протягом найближчих днів очікуємо підписання договорів з іншими компаніями-виробниками на підтвердження моїх слів, зараз тривають технічні моменти", - сказав він.

Відео дня

Вакцина від коронавірусу для України: деталі

У березні очікується поставка в Україну першої партії з 8 млн доз вакцини у рамках ініціативи COVAX. Цих доз вистачить на вакцинацію 4 млн людей, бо одній людині треба вводити дві дози. Першочергово вакцинуватимуть медиків, людей похилого віку та тяжкохворих.

22 грудня 2020 року оперативний штаб МОЗ з вакцинокерованих інфекцій затвердив план імунізації населення від COVID-19. Мета цього плану - протягом 2021-2022 років охопити вакцинацією щонайменше 50 % населення України (20 млн осіб).

24 грудня Степанов заявив, що МОЗ відпрацьовує план щодо збільшення квоти вакцин в рамках глобальної ініціативи COVAX з 8 млн до 16 млн доз.

30 грудня Україна підписала контракт з китайською компанією Sinovac про постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19. Йдеться про закупівлю 1 млн 913 тис. 316 доз за ціною 504 грн за дозу. На січень 2021 року планується отримання дозволу на застосування препарату в Китаї та інших країнах, також вакцина буде подана на прекваліфікацію до ВООЗ у лютому 2021 року.

За умовами договору, перша партія вакцини в кількості 700 тис.доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації в Китаї, або одним з компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії, або за централізованою процедурою компетентним органом Євросоюзу.

8 січня глава ВООЗ Тедрос Гебреєсус заявив, що багаті країни скуповують у виробників Pfizer/BioNTech, Moderna і AstraZeneca більшість вакцин від коронавірусної хвороби.