Аскоріл – інструкція, застосування препарату аналоги

Аскоріл фото упаковки

Застосування Аскорілу

Аскоріл: склад і форма випуску препарату

Аскоріл: як приймати препарат

Аскоріл: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Аскорілу

Аскоріл – це комбінований препарат, який застосовується для лікування застудних захворювань.

Препарат містить сальбутанол, який розслаблює м'язи бронхів; бромгексин, який має муколитичну і відхаркувальну дію; гвайфенезин, що стимулює дію залоз дихальних шляхів.

Застосування Аскорілу

Аскоріл рекомендований для симптоматичного лікування продуктивного кашлю при захворюваннях органів дихання, що супроводжуються виникненням бронхоспазму.

Аскоріл: склад і форма випуску препарату

Випускається препарат у вигляді таблеток, вони округлі, плоскі зі скошеними краями, білого кольору.

Діючі речовини – 1 таблетка містить сальбутамолу сульфат 2 мг бромгексину гідрохлориду 8 мг, гвайфенезіну – 100 мг.

Допоміжні речовини – кальцію гідрофосфат, крохмаль кукурудзяний, метилпарагідроксибензоат (Е 218), пропілпарагідроксибензоат (Е 216), тальк, кремнію діоксид колоїдний, магнію стеарат.

Аскоріл: як приймати препарат

Дітям до 6 років. Препарат не призначати.

Дітям 6-12 років. 3 рази на добу по 1/2–1 таблетці.

Для дітей старше 12 років та дорослих. Аскоріл призначається 3 рази на добу по 1 таблетці.

Аскоріл: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання:

  • підвищена чутливість до сальбутамолу, іншим симпатомиметикам, бромгексину, гвайфенезину, ментолу або до будь-якого компонента препарату Аскоріл.
  • коронарна недостатність, аритмія та інші тяжкі серцево-судинні захворювання;
  • гіпертиреоз;
  • тяжкі порушення функції печінки;
  • виразка шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • Особливості застосування:

Застосування при вагітності і годуванні груддю. Не застосовувати.

Взаємодія з іншими препаратами. Інгібітори моноаміноксидази і непрямі симпатоміметики при одночасному використанні можуть викликати гіпертонічний криз, тахікардію і гіпоманіакальний стан.

Під час прийому дигоксину протягом 10 днів після разового застосування сальбутамолу концентрація дигоксину збільшувалася на 6 %.

При одночасному застосуванні з діуретиками можливий розвиток гіпокаліємії, що веде до розвитку аритмій при застосуванні серцевих глікозидів.

Зменшення ефектів сальбутамолу спостерігається при дії β-адреноблокаторів, наприклад, пропранололу. Використання ксантинів, наприклад, теофіліну, веде до посилення їх дії.

Використання β-блокаторів може блокувати бронхорозширюючий ефект β-агоністів і викликати розвиток бронхоспазму у пацієнтів з бронхіальною астмою, тому їх слід використовувати з обережністю.

Препарати для інгаляційного наркозу, адреналін, трициклічні антидепресанти, кортикостероїди не можна застосовувати одночасно з сальбутамолом.

Серцево-судинні порушення можуть виникати при одночасному застосуванні пероральних симпатоміметиків і сальбутамолу.

Спостерігається збільшення концентрації антибіотиків (еритроміцину, амоксициліну, доксицикліну, цефуроксиму) та сульфаніламідних препаратів у бронхіальному секреті при одночасному

Побічні ефекти:

  • З боку імунної системи: прояв гіперчутливості з висипом, свербінням, анафилактичними реакціями. Можливий розвиток анафілактичного шоку, ангіоневротичного набряку, орофарингеального набряку, кропив'янки, синдрому Лайєлла. Іноді у дітей при пероральному застосуванні можливі прояви поліморфної еритеми, набряку обличчя, гострого генералізованого екзантематозного пустульозу, синдрому Стівенса-Джонсона.
  • З боку травного тракту: диспепсичні явища, блювання, нудота, болі в животі і діарея, загострення виразкової хвороби кишківника та шлунка, гастралгія, поява неприємного присмаку в роті.
  • З боку нервової системи: поява тремору та міалгії, гіперактивності і головного болю, дисгевзії і запаморочення, безсоння, занепокоєння і парестезія ротоглотки.
  • З боку серцево-судинної системи: порушується серцевий ритм, можлива фібриляція шлуночків, з'являється відчуття серцебиття, суправентрикулярна тахікардія та екстрасистолія. Можливі прояви гіпотензії або гіпертензії, периферичної вазодилатації, ішемії міокарда, колапсу.
  • З боку дихальної системи: можливий розвиток розладів дихання і посилення кашлю. Може бути спровоковано життєво небезпечний стан у вигляді парадоксального бронхоспазму. Такий стан вимагає негайного припинення використання Аскорілу і альтернативного лікування.

Аналоги Аскорілу

  • Бронхостоп сироп
  • Грудний збір
  • Грудні краплі від кашлю
  • Пектолван Фіто
  • Пертусин сироп

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся