Ацетамінофен - інструкція, застосування препарату аналоги

Ацетамінофен фото упаковки

Застосування Ацетамінофену

Ацетамінофен - склад і форма випуску препарату

Ацетамінофен: як приймати препарат

Ацетамінофен - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ацетамінофену

Ацетамінофен - ненаркотичний анальгетик, блокує ЦОГ1 і ЦОГ2 переважно в ЦНС, впливаючи на центри болю і терморегуляції.

Застосування Ацетамінофену

Гарячковий синдром на тлі інфекційних захворювань; больовий синдром (слабкої та помірної вираженості): артралгія, міалгія, невралгія, мігрень, зубний і головний біль, альгодісменорея.

Ацетамінофен - склад і форма випуску препарату

Діюча речовина, група

Парацетамол (Paracetamol), Анальгетичний ненаркотичний засіб.

Лікарська форма капсули, порошок шипучий для приготування розчину для прийому всередину [для дітей], розчин для інфузій, розчин для прийому всередину [для дітей], сироп, супозиторії ректальні, супозиторії ректальні [для дітей], суспензія для прийому всередину, суспензія

Ацетамінофен: як приймати препарат

Внутрішньо, з великою кількістю рідини, через 1-2 год після прийому їжі (прийом відразу після їжі призводить до затримки настання дії).

Дорослим і підліткам старше 12 років (маса тіла більше 40 кг) разова доза - 500 мг, максимальна разова доза - 1 р. Кратність призначення - до 4 разів на добу. Максимальна добова доза - 4 г; максимальна тривалість лікування - 5-7 днів. У пацієнтів з порушеннями функції печінки або нирок, із синдромом Жильбера, у літніх хворих добова доза повинна бути зменшена і збільшений інтервал між прийомами.

Діти: максимальна добова доза для дітей до 6 місяців (до 7 кг) - 350 мг, до 1 року (до 10 кг) - 500 мг, до 3 років (до 15 кг) - 750 мг, до 6 років (до 22 кг) - 1 г, до 9 років (до 30 кг) - 1.5 г, до 12 років (до 40 кг) - 2 р. У вигляді суспензії: дітям 6-12 років - по 10-20 мл (в 5 мл - 120 мг), 1-6 років - 5-10 мл, 3-12 міс - 2.5-5 мл Доза для дітей у віці від 1 до 3 міс визначається індивідуально. Кратність призначення - 4 рази на добу; інтервал між кожним прийомом - не меншого 4 ч.

Максимальна тривалість лікування без консультації лікаря - 3 дні (при прийомі як жарознижуючий ЛЗ) та 5 днів (як анальгезуючий).

Ректально. Дорослим - по 500 мг 1-4 рази на добу; максимальна разова доза - 1 г; максимальна добова доза - 4 р.

Дітям 12-15 років - 250-300 мг 3-4 рази на добу; 8-12 років - по 250-300 мг 3 рази на добу; 6-8 років - по 250-300 мг 2-3 рази на добу; 4-6 років - по 150 мг 3-4 рази на добу; 2-4 років - по 150 мг 2-3 рази на добу; 1-2 років - по 80 мг 3-4 рази на добу; від 6 міс до 1 року - по 80 мг 2-3 рази на добу; від 3 міс. до 6 міс - по 80 мг 2 рази на добу.

Ацетамінофен - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання.

Гіперчутливість, період новонародженості (до 1 міс).C обережністю. Ниркова і печінкова недостатність, доброякісні гіпербілірубінемії (у т.ч. синдром Жильбера), вірусний гепатит, алкогольне ураження печінки, алкоголізм, вагітність, період лактації, похилий вік, ранній грудний вік (до 3 міс), дефіцит глюкозо-6-фосфатдегідрогенази; цукровий діабет (для сиропу).

Побічні дії.

З боку шкірних покривів: шкірний свербіж, висип на шкірі і слизових оболонках (зазвичай еритематозний, кропив'янка), ангіоневротичний набряк, мультиформна ексудативна еритема (у т. ч. синдром Стівенса-Джонсона), токсичний епідермальний некроліз (синдром Лайєлла).

З боку ЦНС (звичайно розвивається при прийомі високих доз): запаморочення, психомоторне збудження і порушення орієнтації.

З боку травної системи: нудота, біль в епігастрії, підвищення активності "печінкових" ферментів, як правило, без розвитку жовтяниці, гепатонекроз (дозозалежний ефект).

З боку ендокринної системи: гіпоглікемія, аж до гіпоглікемічної коми.

Аналоги Ацетамінофену

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся