Бетаспан - інструкція, застосування, аналоги препарату

Бетаспан фото упаковки

Застосування Бетаспану 

Бетаспан - склад і форма випуску препарату

Бетаспан: як приймати препарат

Бетаспан - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Бетаспану

Бетаспан має виражену протизапальну, протиревматичну та протиалергічну дію при лікуванні захворювань, що відповідають на кортикостероїдну терапію. Модифікує імунні реакції організму. Бетаметазон має високу глюкокортикостероїдну активність і слабку мінералокортикоїдну дію.

Застосування Бетаспану 

Бетаспан застосовують у таких випадках:

При лікуванні різних ендокринних, ревматичних захворювань, колагенозів, дерматологічних, алергічних, офтальмологічних, шлунково-кишкових, респіраторних, гематологічних та інших хвороб, які відповідають на кортикостероїдну терапію;

Ендокринні захворювання;

Набряк мозку (підвищений внутрішньочерепний тиск;

Випадки відторгнення ниркового алотрансплантата;

Допологове застосування для запобігання респіраторному дистрес-синдрому у недоношених новонароджених;

Ураження м’язів та скелета;

Колагенози;

Дерматологічні захворювання;

Алергічні хвороби;

Офтальмологічні захворювання;

Респіраторні захворювання;

Гематологічні захворювання;

Захворювання шлунково-кишкового тракту: неспецифічний виразковий коліт; регіонарний ентерит;

Онкологічні хвороби: паліативне лікування лейкемії та лімфом у дорослих; гостра лейкемія у дітей;

Набряки: з метою збільшити індукцію діурезу або ремісію протеїнурії при нефротичному синдромі без уремії ідіопатичного типу або при системному червоному вовчаку;

Туберкульозний менінгіт із субарахноїдальною блокадою або її загрозою на тлі специфічної протитуберкульозної хіміотерапії; трихінельоз із неврологічними та міокардіальним ураженнями.

Бетаспан - склад і форма випуску препарату

діюча речовина: betamethasone; 1 мл розчину містить бетаметазону натрію фосфату – 5,3 мг у перерахуванні на бетаметазон100 % речовину – 4 мг;

допоміжні речовини: динатрію едетат, натрію гідрофосфату дигідрат, кислота фосфорна концентрована, вода для ін’єкцій.

Розчин для ін’єкцій. Основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний розчин.

Бетаспан: як приймати препарат

Бетаспан можна вводити внутрішньовенно, внутрішньом’язово, внутрішньосуглобово, у місця ураження, а також у м’які тканини.

Дози та режим дозування слід визначити індивідуально, залежно від особливостей захворювання, тяжкості та ефективності проведеного лікування.

Початкова доза для дорослих становить до 8 мг бетаметазону на добу. У менш тяжких випадках можливе застосування у менших дозах. При необхідності початкові разові дози можуть бути збільшені. Початкову дозу слід корегувати до отримання задовільної клінічної відповіді. Якщо клінічний результат не досягається через певний проміжок часу, слід відмінити Бетаспан і переглянути терапію.

Для дітей зазвичай початкова внутрішньом’язова доза бетаметазону становить 20–125 мкг/кг маси тіла на добу. Дозування для дітей молодшого і старшого віку слід встановлювати за тими ж принципами, що й для дорослих (надаючи перевагу чіткому дотриманню доз, що вказані для віку та маси тіла).

Хоча Бетаспан можна вводити декількома шляхами, в екстрених ситуаціях рекомендується внутрішньовенне введення.

Внутрішньовенно крапельно Бетаспан вводити з 0,9 % розчином натрію хлориду або глюкози. Бетаспан додавати до інфузійного розчину під час введення. Невикористаний розчин слід зберігати у холодильнику та використати впродовж доби.

Після досягнення позитивного клінічного ефекту початкову дозу поступово зменшити через певні інтервали до досягнення найменшої дози, що дозволяє підтримувати необхідний клінічний результат.

Виникнення у пацієнта стресових ситуацій (не пов’язаних із його захворюванням) може вимагати збільшення дози Бетаспану.

При відміні препарату після довготривалого його застосування дозу слід зменшувати поступово.

Бетаспан - протипоказання, побічні ефекти

  • Підвищена чутливість до бетаметазону, до інших компонентів препарату або до інших глюкокортикостероїдів.
  • Виразкова хвороба шлунку та дванадцятипалої кишки.
  • Гострі інфекційні процеси: вірусні інфекції та системні грибкові інфекції.
  • Тропічні паразитарні інфекції.
  • Після вакцинації живими аттенуйованими вірусами.
  • Безпека застосування препарату у період вагітності не встановлена, тому Бетаспан слід застосовувати у цей період тільки у тому випадку, коли очікувана користь для матері перевищує можливий ризик для плода.
  • У рамках застосування для допологової профілактики дистрес-синдрому після 32-го тижня вагітності лікарям слід оцінювати співвідношення користь/ризик для матері та плода.
  • Кортикостероїди не призначати для лікування хвороби гіалінових мембран у перші дні після народження.
  • З метою профілактики хвороби гіалінових мембран у недоношених немовлят кортикостероїди не можна вводити жінкам, які мають ураження плаценти, а також жінкам із прееклампсією або еклампсією.
  • Новонароджені, матері яких отримували значні дози кортикостероїдів у період вагітності, повинні бути обстежені для виявлення ознак адренокортикальної недостатності.
  • Жінкам, які отримували кортикостероїди у період вагітності, слід бути під особливим наглядом під час та після пологів у зв’язку з можливістю виникнення адренокортикальної недостатності (внаслідок стресу під час пологів).
  • Кортикостероїди проникають через плацентарний бар’єр і виявляються у грудному молоці. Слід вирішити питання про припинення годування груддю або відміну препарату у період годування груддю через ризик виникнення небажаних побічних реакцій у немовлят.
  • Діти. При довготривалому лікуванні немовлят та дітей необхідно спостерігати за їхнім ростом і розвитком (зважаючи на можливість пригнічення росту та ендогенної продукції кортикостероїдів).
  • Діти, які отримують імуносупресивні дози кортикостероїдів, повинні уникати контакту з хворими на вітряну віспу та кір.

Аналоги Бетаспану

  • Бетаметазон
  • Депос
  • Дипроспан
  • Флосперон

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся