Дуфастон – інструкція, застосування, аналоги препарату

Дуфастон фото упаковки

Застосування Дуфастону

Дуфастон: склад і форма випуску препарату

Дуфастон: як приймати препарат

Дуфастон: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Дуфастону

Дуфастон – це лікарський засіб, який застосовують при патології статевої системи.

Застосування Дуфастону

Дуфастон приймається, коли діагностуються або спостерігаються:

  • герегулярні менструальні цикли;
  • ендометріоз;
  • дисменорея;
  • безпліддя, спричинене лютеїновою недостатністю;
  • підтримка лютеїнової фази при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ);
  • загрозливий і звичний викидень, пов'язаний з прогестероновою недостатністю.

Також Дуфастон можна застосовувати як циклічне доповнення до терапії естрогенами у жінок з інтактною маткою:

  • для попередження гіперплазії ендометрія у період менопаузи;
  • при дисфункційних маткових кровотечах;
  • при вторинній аменореї.

Дуфастон: склад і форма випуску препарату

Дуфастон випускається у формі таблеток, вкритих плівковою оболонкою білого кольору. По 14 або 20, або 28 таблеток у блістері; по 1 блістеру в картонній коробці.

Діюча речовина – дидрогестерон. 1 таблетка містить дидрогестерону 10 мг.

Допоміжні речовини: ядро таблетки – лактоза, моногідрат; гіпромелоза; крохмаль кукурудзяний; кремнію діоксид колоїдний безводний; магнію стеарат; оболонка – макрогол 400, гіпромелоза, титану діоксид (Е 171).

Дуфастон: як приймати препарат

Для перорального прийому. Дози, схему та тривалість лікування можна коригувати залежно від тяжкості розладу та індивідуальної клінічної відповіді пацієнта. При застосуванні вищих доз таблетки мають бути рівномірно розподілені для прийому протягом доби.

Нерегулярні менструальні цикли. Довжина циклу 28 днів може бути досягнута шляхом призначення 1 таблетки Дуфастон на добу з 11-го по 25-й день циклу.

Ендометріоз. Від 1 до 3 таблеток Дуфастон на добу з 5-го по 25-й день циклу або протягом усього циклу. Дози, кратні 10 мг на добу, слід розподілити рівномірно протягом доби. Рекомендується призначити найвищу дозу на початковому етапі лікування.

Дисменорея. Від 1 до 2 таблеток Дуфастон на добу з 5-го по 25-й день циклу. Дози, кратні 10 мг на добу, слід розподілити рівномірно протягом доби. Рекомендується призначити найвищу дозу на початковому етапі лікування.

Безпліддя, спричинене лютеїновою недостатністю. 1 таблетка Дуфастон на добу з 14-го по 25-й день циклу. Це лікування слід продовжити протягом мінімум 6 послідовних циклів. Рекомендується продовжити лікування протягом перших місяців вагітності у тих же дозах, як і для звичного викидня.

Підтримка лютеїнової фази при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ). 1 таблетка Дуфастон 3 рази на день (30 мг на добу). Лікування починають з дня забору ооцитів і продовжують протягом 10 тижнів, якщо вагітність підтверджується.

Загроза викидня. Початкова доза: 4 таблетки Дуфастон одразу, потім по 1 таблетці Дуфастон кожні 8 годин. Дози, кратні 10 мг на добу, слід рівномірно розподілити протягом доби. Рекомендується призначити найвищу дозу на початковому етапі лікування. Якщо симптоми не зникають або знову з‘являються під час лікування, дозу необхідно збільшити на 1 таблетку Дуфастон кожні 8 годин. Після того, як симптоми зникають, ефективну дозу необхідно зберегти протягом одного тижня, після чого її можна поступово зменшити. Якщо симптоми з‘являються знову, лікування має бути негайно відновлене з дозуванням, яке виявилося ефективним.

Звичний викидень. Лікування необхідно розпочати до зачаття. 1 таблетка Дуфастон на добу до 20-го тижня вагітності, після чого можна поступово знижувати дозу. Якщо симптоми загрози переривання вагітності з’являються під час лікування, лікування слід продовжити, як це описано у випадку загрози викидня.

Дисфункційна маткова кровотеча. 2 таблетки Дуфастон на добу протягом 5-7 днів у поєднанні з естрогеном. Через кілька днів після закінчення такого лікування з‘явиться кровотеча відміни. З метою профілактики подальшого виникнення кровотечі Дуфастон призначати по1 таблетці на добу з 11-го по 25-й день циклу.

У разі кістозної геморагічної метропатії призначати 1 таблетку Дуфастон на добу з 11-го по 25-й день циклу. У деяких випадках може виявитися необхідним призначення естрогену протягом першої половини циклу. Через кілька днів після припинення такого лікування з‘явиться кровотеча відміни. Таке лікування слід продовжити протягом кількох циклів.

Вторинна аменорея. Для лікування одночасно необхідно призначити естроген. Естроген призначити з 1-го по 25-й день циклу, з 11-го по 25-й день у поєднанні з 1 таблеткою Дуфастон на добу. Для створення передумов для наступних циклів терапію починати на 5-й день після початку кровотечі шляхом призначення естрогенів (з 5-го по 25-й день). Дуфастон 10 мг призначати з 11-го по 25-й день.

Для попередження гіперплазії ендометрія у період менопаузи. Протягом кожного 28-денного циклу терапії естрогенами приймати лише естроген протягом перших 14 днів, і протягом наступних 14 днів приймати 1 або 2 таблетки, що містять 10 мг дидрогестерону, додатково до терапії естрогенами. У разі дозування 10 мг дидрогестерону 2 рази на добу прийом таблеток слід розподілити протягом доби. Кровотеча відміни зазвичай виникає під час застосування дидрогестерону.

Діти. Через недостатність даних про безпеку та ефективність застосування Дуфастону дітям не рекомендується призначати препарат цій категорії пацієнтів.

Дуфастон: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • недіагностована вагінальна кровотеча;
  • наявні серйозні захворювання печінки або наявність серйозних захворювань печінки у минулому, якщо показники функції печінки не нормалізувалися;
  • слід враховувати протипоказання для естрогенів, якщо їх застосовувати у комбінації з прогестагенами, такими як дидрогестерон;
  • встановлена гіперчутливість до активної речовини або до будь-якого іншого компонента препарату;
  • встановлені або підозрювані прогестагензалежні новоутворення (наприклад менінгіома).

Лікування з метою підтримки лютеїнової фази при застосуванні допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) слід припинити, якщо діагностований аборт/викидень.

Особливості застосування

Перед початком застосування дидрогестерону для лікування патологічної кровотечі слід виключити органічну причину кровотечі.

У перші місяці лікування можуть виникати проривні кровотечі або кров’янисті виділення. Якщо проривна кровотеча або кров’янисті виділення продовжують виникати через деякий час лікування або продовжуються після закінчення лікування, слід встановити причину, в тому числі, у випадку необхідності, виключити злоякісне новоутворення ендометрія шляхом проведення біопсії ендометрія.

Якщо будь-яке з нижченаведених порушень відбувається вперше або погіршується під час застосування препарату, має бути розглянуто питання про припинення лікування:

  • надзвичайно сильний головний біль, мігрень або симптоми, які можуть вказувати на ішемію головного мозку;
  • значне підвищення артеріального тиску;
  • поява венозної тромбоемболії.

У разі звичного або загрозливого викидня необхідно визначити та перевіряти під час лікування життєздатність плода, щоб переконатися, що вагітність триває та ембріон живий.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Можна застосовувати протягом вагітності за чіткими показаннями. А у період годування груддю застосовувати не слід.

Побічні ефекти

При застосуванні дидрогестерону у клінічних дослідженнях за показаннями без лікування естрогенами найчастіше повідомлялося про наступні побічні реакції:

  • мігрень/головний біль,
  • нудота,
  • менструальні розлади,
  • біль/чутливість молочних залоз.

Аналоги Дуфастону

  • Диеногест
  • Диенофарм
  • Экселтис
  • Митрен
  • Моделль

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся