Флуконазол - інструкція, застосування, аналоги препарату

Флуконазол фото упаковки

Флуконазол - склад і форма випуску препарату

Флуконазол - як приймати препарат

Флуконазол - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Флуконазолу

Флуконазол - протигрибковий засіб класу триазолів, потужний селективний інгібітор грибкових ферментів, необхідних для синтезу ергостеролу. Первинним механізмом його дії є пригнічення грибкового 14-альфа-ланостерол-деметилювання, опосередкованого цитохромом Р450, що є невід’ємним етапом біосинтезу грибкового ергостеролу.

Лікування таких захворювань у дорослих як:

  • криптококовий менінгіт;
  • кокцидiоїдоз;
  • інвазивні кандидози;
  • кандидози слизових оболонок, включаючи кандидоз ротоглотки та кандидоз стравоходу, кандидурія, хронічний кандидоз шкіри і слизових оболонок;
  • хронічний атрофічний кандидоз
  • вагінальний кандидоз, гострий або рецидивний, коли місцева терапія не є доцільною;
  • кандидозний баланіт, коли місцева терапія не є доцільною;
  • дерматомікози, включаючи мікоз стоп, мікоз гладенької шкіри, паховий дерматомікоз, різнобарвний лишай та кандидозні інфекції шкіри, коли показано застосовувати системну терапію;
  • дерматофітний оніхомікоз, коли застосування інших лікарських засобів не є доцільним.

Лікування для дітей

Застосовувати лікарський засіб у формі капсул цій категорії пацієнтів можна тоді, коли діти здатні безпечно проковтнути капсулу, що зазвичай є можливим у віці від 5 років.

Флуконазол застосовують дітям для лікування кандидозів слизових оболонок (кандидоз ротоглотки, кандидоз стравоходу), інвазивних кандидозів, криптококового менінгіту та для профілактики кандидозних інфекцій у пацієнтів зі зниженим імунітетом. Препарат можна застосовувати як підтримувальну терапію для попередження рецидиву криптококового менінгіту у дітей із високим ризиком його розвитку.

Флуконазол - склад і форма випуску препарату

Діюча речовина - флуконазол. 1 капсула містить флуконазолу 50 мг або 100 мг;

Допоміжні речовини - лактоза, моногідрат; крохмаль картопляний; магнію стеарат; кремнію діоксид колоїдний безводний;

Лікарська форма - капсули.

Флуконазол - як приймати препарат

Добова доза флуконазолу для дорослого залежить від виду та тяжкості грибкової інфекції. Для більшості випадків вагінального кандидозу достатньо разового застосування препарату.

Флуконазол застосовують, залежно від лікарської форми, перорально або внутрішньовенно шляхом інфузії. Спосіб застосування препарату залежить від клінічного стану пацієнта. Капсули слід ковтати цілими. Прийом препарату не залежить від прийому їжі.

Для дітей не слід перевищувати максимальну добову дозу 400 мг.

Як і при аналогічних інфекціях у дорослих, тривалість лікування залежить від клінічної та мікологічної відповіді. Флуконазол застосовують 1 раз на добу.

Флуконазол - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання:

– Гіперчутливість до флуконазолу, інших азольних сполук або до будь-якої з допоміжних речовин препарату.

– Одночасне застосування флуконазолу та терфенадину пацієнтам, які застосовують флуконазол багаторазово у дозах 400 мг/добу та вище (згідно з результатами дослідження взаємодії багаторазового застосування).

Побічні реакції

Головний біль, біль у черевній порожнині, діарея, нудота, блювання, висипання, підвищення рівня аланінамінотрансферази (АЛТ), аспартатамінотрансферази (АСТ) та лужної фосфатази крові.

Аналоги Флуконазолу

Авізол, Візанак, Діфлазон, Мікадак, Мікосіст, Флузид, Флюкозид, Рофлузол, Проканазол.

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся