Калетра - інструкція, застосування препарату аналоги

Застосування Калетри

Калетра - склад і форма випуску

Калетра: як приймати препарат

Калетра - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Калетри

Препарат Калетра — це комбінований препарат, який містить у своєму складі лопінавір і ритонавір. Лопінавір є інгібітором ВІЛ-1 і ВІЛ-2 протеази вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ) і забезпечує антивірусну активність препарату Калетра.

Інгібування ВІЛ протеаз перешкоджає синтезу білків вірусу, що призводить до утворення незрілого і нездатного до інфікування вірусу.

Інгібування ВІЛ-протеаз перешкоджає розщепленню зв'язку группоспецифичный антиген-полімераза (gag-pol) поліпротеїну, що призводить до утворення незрілого і нездатного до інфікування вірусу.

Застосування Калетри

Препарат приймають при синдромі набутого імунодефіциту людини (ВІЛ-інфекція) у дорослих і дітей від 3 років у складі комбінованої терапії.

Калетра - склад і форма випуску

Таблетки, вкриті плівковою оболонкою. Активні речовини: лопінавір, ритонавір. Допоміжні речовини: коповідон К28 — 853,8 мг; сорбитана лаурати — 83,9 мг; кремнію діоксид колоїдний — 12,00 мг. Другий шар: натрію стеарилфумарат — 12,3 мг; кремнію діоксид колоїдний — 8,0 мг.

Плівкове покриття: барвник опадрай червоний — 22,0 мг (гіпромелоза 6 mPa — 58,26% титану діоксид — 10,32%, макрогол 400 — 9,03%, гипролоза — 5,78%, гіпромелоза 15 мРа — 5,78%, тальк — 4,11%, кремнію діоксид колоїдний — 0,15%, макрогол 3350 — 1,62%, барвник заліза оксид (Е172) — 4,80%, полісорбат 80 — 0,15%)

Калетра: як приймати препарат

Приймати внутрішньо, незалежно від прийому їжі. Таблетки Калетра слід ковтати цілими, не розжовуючи та не розламуючи й не подрібнюючи.

Рекомендована доза препарату Калетра таблетки 200/50 мг становить 400/100 мг (2 таблетки) два рази на день або 800/200 мг (4 таблетки) один раз на день у пацієнтів з не більш ніж двома мутаціями, пов'язаними з розвитком резистентності до лопинавиру. Недостатньо даних для застосування препарату Калетра один раз у день у пацієнтів з більш ніж двома мутаціями, пов'язаними з розвитком резистентності до лопинавиру.

Прийом препарату Калетра один раз на день при одночасному прийомі препаратів карбамазепін, фенобарбітал або фенітоїн протипоказаний.

Застосування таблеток Калетра в комбінації з омепразолом і ранітидином не вимагає корекції дози.

При одночасному прийомі з препаратами ефавіренз, невірапін, ампренавір або нелфінавір у пацієнтів, що тривало приймають противірусні препарати при підозрі на зниження чутливості до лопинавиру (на підставі історії хвороби або лабораторних досліджень) необхідне збільшення дози таблеток Калетра до 500/125 мг (дві таблетки Калетра 200/50 мг + одна таблетка Калетра 100/25 мг) 2 рази на день.

Режим прийому таблеток Калетра один раз у день у пацієнтів дитячого віку не вивчався. Доза таблеток Калетра для дорослих пацієнтів (400/100 мг двічі на день) без одночасного застосування эфавиренза, невірапіну, нелфінавіру або ампренавір може застосовуватися у дітей з масою тіла 35 кг і більше або з площею поверхні тіла (ППТ) 1,4 м2 і більше.

У дітей з масою тіла менше 35 кг і з площею поверхні тіла від 0,6 до 1,4 м2 м2 рекомендується застосовувати таблетки Калетра 100 мг + 25 мг; для дітей з ППТ менше 0,6 м2 або молодше 3 років існує препарат Калетра у формі розчину для прийому всередину 80 мг + 20 мг/мл

Керівництва щодо дозування таблеток Калетра 100 мг + 25 мг і препарату Калетра у формі розчину для прийому всередину наведені в інструкціях щодо застосування даних лікарських препаратів.

Калетра - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання: підвищена чутливість до лопінавиру, ритонавіру або до допоміжних компонентів препарату; тяжка печінкова недостатність.

Препарат протипоказаний разом з застосуванням наступних препаратів: астемізол, блонансерин, терфенадин, мідазолам, триазолам, цизаприд, пімозид, салметерол, силденафіл, варденафіл, вориконазол, алкалоїди ріжків (наприклад ерготамін та дигідроерготамін, ергометрин та метилергометрин), інгібітори ГМГ-КоА редуктази (ловастатин, симвастатин), фосампренавир, алфузозин, фузидієва кислота, аміодарон, звіробій, боцепревир, рифампіцин.

З обережністю застосовувати при вірусному гепатиті В і С, цироз печінки легкого та середнього ступеня тяжкості печінкової недостатності, панкреатиті, гемофілії А і В; хворим з органічними захворюваннями серця, хворим з розладами провідної системи серця в анамнезі або хворі, які приймають препарати, що подовжують інтервал PR, а також пацієнтам старше 65 років.

Побічні ефекти:

  • флегмона, інфекції, викликані Herpes simplex 1 типу і Herpes zoster;
  • болі у животі, виразки ротової порожнини, підвищення активності печінкових трансаміназ, гастрит;
  • висип, свербіж, кропив'янка;
  • головний біль, запаморочення;
  • підвищення артеріального тиску;
  • лейкопенія, нейтропенія;
  • гіперхолестеринемія, збільшення маси тіла;
  • кашель, задишка;
  • кон'юнктивіт;
  • нефролітіаз;
  • гіпотиреоз;
  • периферичні набряки, реакції гіперчутливості.

Аналоги Калетри

Алувіа

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся