Канаміцин - інструкція, застосування, аналоги препарату

Канаміцин фото упаковки

Застосування Канаміцину

Канаміцин – склад і форма випуску препарату

Канаміцин: як приймати препарат

Канаміцин – протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Канаміцину

Протимікробні засоби для системного застосування. Канаміцин – антибіотик широкого спектра дії. Чинить бактерицидну дію на більшість грампозитивних та грамнегативних мікроорганізмів, а також на кислотостійкі бактерії. Діє на штами мікобактерій туберкульозу, в тому числі на стійкі до стрептоміцину, ПАСК, ізоніазиду. Ефективний, як правило, відносно мікроорганізмів, резистентних до тетрацикліну, еритроміцину, левоміцетину. Не діє на анаеробні мікроорганізми, дріжджі, віруси та більшість найпростіших.

Застосування Канаміцину

Тяжкі гнійно-септичні захворювання (сепсис, менінгіт, перитоніт, септичний ендокардит).

Інфекційно-запальні захворювання органів дихання (пневмонія, емпієма плеври, абсцес легенів).

Інфекції нирок і сечовивідних шляхів.

Гнійні ускладнення у післяопераційний період.

Інфіковані опіки.

Туберкульоз легенів і туберкульозні ураження інших органів, спричинені мікроорганізмами, резистентними до протитуберкульозних засобів І та ІІ ряду та чутливими до канаміцину.

Канаміцин – склад і форма випуску препарату

Порошок для розчину для ін’єкцій.

Склад. Діюча речовина: kanamycin.

1 флакон містить канаміцину сульфату кислого стерильного у перерахуванні на канаміцин 1 г.

Канаміцин: як приймати препарат

Канаміцин призначають внутрішньом’язово.

Розчин для внутрішньом’язового введення готують ex tempore, додаючи до вмісту флакона (1 г) 4 мл стерильної води для ін’єкцій або 0,25-0,5 % розчину новокаїну, вводять глибоко у верхній зовнішній квадрант сідниці не частіше 2-3 разів на добу. Для дітей як розчинник застосовують лише воду для ін’єкцій.

Для дорослих разова доза при лікуванні інфекцій нетуберкульозної етіології становить 0,5 г кожні 8-12 год, добова доза становить 1-1,5 г; максимальна разова доза - 1 г з інтервалом між введеннями 12 год, максимальна добова доза - 2 г. Тривалість лікування - 5-7 днів. Залежно від тяжкості захворювання, ефективності лікування та перебігу захворювання тривалість лікування може бути змінена.

Дітям віком до 1 року при інфекціях нетуберкульозної етіології (у виняткових випадках) препарат призначають у середній добовій дозі 0,1 г; віком від 1 до 5 років - 0,1-0,3 г; віком від 5 років - 0,3-0,5 г; максимальна добова доза - 15 мг/кг маси тіла, кратність введення - 2-3 рази на добу. Тривалість курсу лікування - 5-7 днів.

При лікуванні туберкульозу канаміцин вводять дорослим 1 раз на добу в дозі 1 г, дітям – по 15 мг/кг маси тіла 6 днів на тиждень з перервою на 7-й день. Кількість циклів і загальна тривалість лікування визначаються стадією та особливостями перебігу захворювання.

При нирковій недостатності схема введення канаміцину коригується шляхом зменшення доз або збільшення інтервалів між введеннями.

Для розрахунку інтервалів між ін’єкціями з урахуванням ступеня порушення функції нирок може бути рекомендована така формула: інтервал між введеннями (в годинах) = вміст креатиніну в плазмі крові (в мг/100 мл) × 9.

Наприклад: якщо концентрація креатиніну в плазмі крові 2 мг, пацієнт повинен приймати рекомендовану дозу кожні 18 годин.

Початкову дозу препарату розраховують з урахуванням маси тіла за формулою: доза (в мг) = маса тіла (в кг) × 7.

У дні гемодіалізу після його проведення додатково вводять разову дозу препарату.

Діти. У недоношених дітей та новонароджених у зв’язку з недостатньо розвинутою функцією нирок відмічається більш тривалий період напіввиведення, що може призвести до накопичення препарату та його токсичної дії. Тому застосування канаміцину даній категорії пацієнтів та дітям першого року життя допускається тільки за життєвими показаннями.

Канаміцин – протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання. Гіперчутливість до канаміцину та інших аміноглікозидів в анамнезі. Неврит слухового нерва. Міастенія. Паркінсонізм. Ботулізм. Непрохідність кишечнику. Тяжкі порушення функції нирок (кліренс креатиніну менше 10 мл/хв).

Побічні ефекти. Порушення з боку нервової системи: ототоксичність (ураження VIII-ї пари черепно-мозкових нервів). При тривалому застосуванні можливий розвиток невриту слухового нерва, який проявляється шумом, дзвоном або відчуттям закладеності у вухах, зниженням гостроти слуху. Вказані симптоми можуть мати необоротний характер. Спочатку порушується сприйняття високих частот (що виявляється при аудіометрії); необоротне порушення розпізнавання мовлення, помітне для пацієнта, додається пізніше.

Ураження вестибулярного апарату проявляється запамороченням, або вертиго, порушенням координації рухів. При симетричному ураженні вестибулярного апарату ці порушення на перших етапах можуть бути непомітні. Відмічені випадки ототоксичності необоротного характеру.

Нейротоксичність (енцефалопатія, сплутаність свідомості, летаргія, галюцинації, депресія). Периферична нейропатія.

Також можлива нервово-м’язова блокада, що проявляється пригніченням дихання внаслідок паралічу дихальних м’язів, головний біль, загальна слабкість, сонливість, посмикування м’язів, парестезія, судоми.

З боку сечовидільної системи: нефротоксичність. Ураження нирок, що проявляється оборотною нирковою недостатністю зазвичай легкого ступеня, рідко - гострим тубулярним некрозом, інтерстиціальним нефритом, зниженням швидкості клубочкової фільтрації (спостерігається після декількох днів лікування або після припинення терапії), підвищенням рівня креатиніну в сироватці крові, мікрогематурією, альбумінурією, циліндрурією.

Крім високої концентрації препарату в плазмі крові, яка особливо підвищує ризик розвитку ототоксичності та нефротоксичності, існує багато інших факторів ризику.

Порушення електролітного балансу: гіпомагніємія, гіпокальціємія, гіпокаліємія.

Порушення з боку травного тракту: нудота, блювання, діарея, дисбактеріоз.

З боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпотензія.

З боку шкіри та слизових оболонок: стоматит.

Алергічні реакції: рідко - висипання, свербіж, набряк, гіперемія шкіри. В поодиноких випадках можливе виникнення анафілактоїдних реакцій.

Зміни в місці введення: можливе подразнення та біль у місці введення. Також можливі: гіперемія, синці, гематома, ущільнення, атрофія або некроз підшкірної клітковини.

З боку системи згортання крові: пурпура.

З боку лабораторних показників: підвищення рівня амінотрансфераз сироватки крові, підвищення рівня білірубіну. Зміни з боку крові (анемія, лейкопенія, гранулоцитопенія, тромбоцитопенія).

Аналоги Канаміцину

  • Канамак-1000

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся