Летрозол – інструкція, застосування, аналоги препарату

Летрозол фото упаковки

Застосування Летрозолу

Летрозол: склад і форма випуску препарату

Летрозол: як приймати препарат

Летрозол: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Летрозолу

Летрозол – це лікарський засіб, що застосовується для гормональної терапії.

Застосування Летрозолу

Летрозол приймається при таких показаннях:

  • Ад'ювантна терапія гормонпозитивного інвазивного раку молочної залози на ранніх стадіях у жінок у постменопаузальний період.
  • Розширена ад'ювантна терапія раку молочної залози на ранніх стадіях у жінок у постменопаузальний період, яким була проведена стандартна ад'ювантна терапія тамоксифеномпротягом 5 років.
  • Терапія першої лінії гормонозалежного поширеного раку молочної залози у жінок у постменопаузі.
  • Лікування поширених форм раку молочної залози у жінок у постменопаузі (природної або спричиненої штучно) після рецидиву або прогресування захворювання, які отримували попередню терапію антиестрогенами.
  • Неоад'ювантна терапія у жінок у постменопаузі з гормонпозитивним, HER-2-негативним раком молочної залози, яким не підходить хіміотерапія і не показане невідкладне хірургічне втручання.

Ефективність препарату для пацієнток із гормононегативним раком молочної залози не доведена.

Летрозол: склад і форма випуску препарату

Летрозол випускається у формі таблеток, вкритих плівковою оболонкою (темно-жовті круглі двоопуклі таблетки, вкриті плівковою оболонкою з тисненням «93» з одного боку та «В1» – з іншого)

По 10 таблеток у блістері; по 3 блістери у коробці.

Діюча речовина – летрозол. 1 таблетка містить летрозолу 2,5 мг.

Допоміжні речовини – целюлоза мікрокристалічна, крохмаль кукурудзяний, магнію стеарат, лактози моногідрат, кремнію діоксид колоїдний безводний, натрію крохмальгліколят (тип А), заліза оксид жовтий (E 172), макрогол, титану діоксид (E 171), тальк, індигокармін (E 132), спирт полівініловий, тартразин (Е 102).

Летрозол: як приймати препарат

Дорослі і пацієнти літнього віку. Рекомендована доза летрозолу становить 2,5 мг 1 раз на добу.

В ад'ювантній та розширеній ад'ювантній терапії лікування препаратом Летрозол має тривати протягом 5 років або поки не настане рецидив захворювання.

У хворих із метастазами терапію летрозолом слід продовжувати, поки ознаки прогресування захворювання не стануть очевидними.

В умовах ад'ювантного лікування також слід розглядати можливість застосування схеми послідовної терапії (летрозол протягом 2 років із подальшим переходом на прийом тамоксифену протягом 3 років).

В умовах неоад'ювантного лікування терапію летрозолом слід продовжувати протягом 4‑8 місяців, щоб досягнути оптимального зменшення пухлини. Якщо відповідь на лікування недостатня, слід припинити терапію летрозолом і призначити планове хірургічне втручання та/або обговорити з пацієнткою варіанти подальшого лікування.

Для пацієнток літнього віку корекція дози препарату не потрібна.

Діти. Для лікування дітей препарат не застосовувати. Безпека та ефективність застосування летрозолу дітям не встановлені. Наявні дані обмежені, тому неможливо розробити рекомендації стосовно дозування.

Летрозол слід приймати перорально незалежно від вживання їжі, оскільки їжа не впливає на ступінь його абсорбції.

Пропущену дозу слід прийняти одразу, як тільки пацієнтка згадає про це. Однак, якщо пацієнтка згадає про це незадовго до прийому наступної дози (за 2-3 години), пропущену дозу слід пропустити та прийняти наступну дозу згідно з графіком. Не слід приймати подвійну дозу, оскільки при прийомі добової дози, вищої від рекомендованої 2,5 мг, спостерігалася системна експозиція, вища за пропорційну.

Летрозол: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • Підвищена чутливість до активної речовини або до будь-якого іншого компонента препарату.
  • Ендокринний статус, характерний для передменопаузального періоду.
  • Період вагітності або годування груддю.
  • Жінки репродуктивного віку.

Особливості застосування

Порушення функції нирок. Перед призначенням препарату таким пацієнткам слід зважити на співвідношення потенційного ризику та очікуваного ефекту лікування.

Порушення функції печінки. Такі хворі потребують більш уважного спостереження.

Вплив на кістки. У разі необхідності слід розпочати лікування остеопорозу, під час терапії летрозолом за пацієнтками потрібно ретельно наглядати.

Менопаузальний статус. Приймати летрозол повинні тільки жінки з постменопаузальним ендокринним статусом.

Холестерин. Слід розглянути проведення моніторингу рівнів холестерину у сироватці крові.

Побічні ефекти

Інфекції та інвазії. Нечасто: інфекції сечовидільної системи.

Доброякісні, злоякісні та нез'ясовані новоутворення, включаючи кісти та поліпи. Нечасто: біль у пухлинних вогнищах1.

З боку крові та лімфатичної системи. Нечасто: лейкопенія.

З боку імунної системи. Невідомої частоти: анафілактичні реакції.

З боку метаболізму та харчування. Дуже часто: гіперхолестеринемія. Часто: анорексія, підвищення апетиту.

З боку психіки. Часто: депресія. Нечасто: тривожність (у тому числі нервозність), дратівливість.

З боку нервової системи. Часто: головний біль, запаморочення. Нечасто: сонливість, безсоння, погіршення пам'яті, дизестезія (у тому числі парестезія, гіпестезія), порушення смакових відчуттів, інсульт, зап'ястковий тунельний синдром.

З боку органів зору. Нечасто:катаракта, подразнення слизової оболонки ока, потьмарення зору.

З боку серця. Нечасто: відчуття серцебиття1, тахікардія, випадки ішемії міокарда (включаючи виникнення або погіршення перебігу стенокардії, стенокардію, що вимагає хірургічного втручання, інфаркт міокарда та ішемію міокарда).

З боку судин. Дуже часто: припливи. Часто: артеріальна гіпертензія. Нечасто: тромбофлебіт (у тому числі тромбофлебіт поверхневих та глибоких вен). Рідко: легенева емболія, артеріальний тромбоз, цереброваскулярний інфаркт.

З боку системи дихання. Нечасто: задишка, кашель.

З боку шлунково-кишкового тракту. Часто: нудота, блювання, диспепсія1, запор, діарея, абдомінальний біль. Нечасто: стоматит1, сухість у роті.

З боку гепатобіліарної системи. Нечасто: підвищення рівня печінкових ферментів, гіпербілірубінемія, жовтяниця. Невідомої частоти:гепатит.

З боку шкіри та підшкірної клітковини. Дуже часто: посилене потовиділення. Часто: алопеція, висипання (у тому числі еритематозні, плямисто-папульозні, псоріазоподібні та везикулярні висипи), сухість шкіри. Нечасто: свербіж, кропив'янка. Невідомої частоти: токсичний епідермальний некроліз, мультиформна еритема, ангіоневротичний набряк.

З боку скелетно-м'язової системи та сполучної тканини. Дуже часто: артралгія. Часто: міалгія, біль у кістках1, остеопороз, переломи кісток. Нечасто: артрит. Невідомої частоти: синдром «клацаючого пальця».

З боку сечовидільної системи. Нечасто: часте сечовипускання.

З боку репродуктивної системита молочних залоз. Часто: вагінальна кровотеча. Нечасто: вагінальні виділення або сухість, біль у молочних залозах.

Загальні порушення. Дуже часто:стомлюваність (у тому числі астенія та нездужання). Часто: периферичний набряк, біль у грудях. Нечасто: підвищення температури, сухість слизових оболонок, відчуття спраги, анасарка.

Дослідження. Часто: збільшення маси тіла. Нечасто: зменшення маси тіла.

Аналоги Летрозолу

  • Аралет
  • Етрузил
  • Летеро
  • Фемара

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся