Ніфедипін – інструкція, застосування, аналоги препарату

Ніфедипін фото упаковки

Застосування Ніфедипіну

Ніфедипін: склад і форма випуску препарату

Ніфедипін: як приймати препарат

Ніфедипін: протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Ніфедипіну

Ніфедипін – це селективний антагоніст кальцію з переважним впливом на судини.

Застосування Ніфедипіну

Ніфедипін приймається при:

  • артеріальній гіпертензії;
  • ішемічній хворобі серця: хронічна стабільна стенокардія, вазоспастична стенокардія (стенокардія Принцметала).

Ніфедипін: склад і форма випуску препарату

Ніфедипін випускається у формі таблеток круглої форми, вкритих оболонкою, жовтого кольору, верхня і нижня поверхні яких опуклі. На розламі при розгляданні під лупою видно ядро, оточене одним суцільним шаром.

По 10 таблеток у блістері; по 5 блістерів у пачці з картону.

Діюча речовина – ніфедипін. 1 таблетка містить ніфедипіну 10 мг або 20 мг.

Допоміжні речовини – лактози моногідрат, крохмаль картопляний, целюлоза мікрокристалічна, повідон, натрію лаурилсульфат, магнію стеарат, гіпромелоза (гідроксипропілметилцелюлоза), полісорбат 80, титану діоксид (Е 171), поліетиленгліколь 6000, тальк, хіноліновий жовтий (Е 104).

Ніфедипін: як приймати препарат

Дозу лікарського засобу та тривалість курсу лікування встановлює лікар індивідуально з урахуванням ступеня тяжкості захворювання і реакції хворого на лікування.

Залежно від клінічної картини, у кожному окремому випадку основну дозу слід вводити поступово. У пацієнтів з порушеною функцією печінки може виникнути необхідність у ретельному моніторингу стану, а в тяжких випадках – у зниженні дози.

Для лікування ішемічної хвороби серця рекомендується приймати по 1 (дозування 20 мг) або по 2 (дозування 10 мг) таблетки лікарського засобу двічі на добу (40 мг/добу).

Якщо необхідні вищі дози лікарського засобу, їх слід підвищувати поступово до максимальної дози – 60 мг/добу.

Для лікування гіпертензії Ніфедипіном рекомендується приймати по 1 (дозування 20 мг) або по 2 (дозування 10 мг) таблетки двічі на добу (40 мг/добу).

При супутньому застосуванні лікарського засобу Ніфедипін з інгібіторами CYP 3A4 або індукторами CYP 3A4 може виникнути необхідність у коригуванні дози ніфедипіну або у відміні ніфедипіну.

Через виражений антиішемічний та антигіпертензивний ефект лікарського засобу його слід відміняти поступово, особливо у разі застосування високих доз.

Таблетки слід ковтати, запиваючи невеликою кількістю рідини. Лікарський засіб застосовують незалежно від вживання їжі.

Рекомендується уникати вживання грейпфрутового соку під час прийому лікарського засобу.

Рекомендований інтервал між застосуванням таблеток – 12 годин (не менше 6 годин).

Діти. Лікарський засіб не застосовують дітям (до 18 років).

Ніфедипін: протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання

  • підвищена чутливість до ніфедипіну або будь-якого компонента лікарського засобу;
  • підвищена чутливість до інших дигідропіридинів;
  • кардіогенний шок;
  • аортальний стеноз тяжкого ступеня;
  • порфірія;
  • стан під час інфаркту міокарда або протягом місяця після нього;
  • вторинна профілактика інфаркту міокарда;
  • комбінація з рифампіцином (через неможливість досягти ефективних рівнів ніфедипіну у плазмі внаслідок індукції ферментів);
  • нестабільна стенокардія;
  • запальні захворювання кишечнику або хвороба Крона.

Особливості застосування

Слід з особливою обережністю призначати Ніфедипін пацієнтам, які перебувають на гемодіалізі, а також хворим на злоякісну гіпотензію або хворим з гіповолемією (зменшення об’єму крові, що циркулює), оскільки розширення кровоносних судин може спричиняти у них значне зниження артеріального тиску.

При терапії коронарного ангіоспазму в постінфарктному періоді лікування Ніфедипіном слід розпочинати приблизно через 3–4 тижні після інфаркту міокарда і лише за умови стабілізації коронарного кровообігу.

Грейпфрутовий сік пригнічує метаболізм ніфедипіну, що спричиняє підвищення концентрації останнього в плазмі крові та посилення гіпотензивної дії лікарського засобу. Застосування ніфедипіну може призвести до отримання хибнопідвищених результатів при спектрофотометричному визначенні концентрації ванілілмигдалевої кислоти у сечі (проте при застосуванні методу високоефективної рідинної хроматографії цей ефект не спостерігається).

Необхідно бути обережним при застосуванні лікарського засобу пацієнтам із сильним звуженням шлунково-кишкового тракту через можливе виникнення обструкційних симптомів. Дуже рідко можуть виникати безоари, які можуть потребувати хірургічного втручання.

У поодиноких випадках були описані обструкційні симптоми за відсутності в анамнезі порушень з боку шлунково-кишкового тракту.

Не можна застосовувати пацієнтам зі здухвинно-кишковим резервуаром (ілеостомою після проктоколектомії).

Застосування лікарського засобу може призвести до отримання хибнопозитивних результатів при рентгенівському дослідженні із використанням барієвого контрастного засобу (наприклад дефекти наповнення інтерпретуються як поліп).

Пацієнти з порушеною функцією печінки потребують ретельного спостереження, а у тяжких випадках – зниження дози.

Пацієнтам літнього віку (після 60 років) препарат дозують з великою обережністю.

Застосування у період вагітності або годування груддю. Ніфедипін протипоказаний для застосування у період вагітності терміном до 20-го тижня. Застосування ніфедипіну у період вагітності після 20-го тижня потребує ретельного індивідуального аналізу ризику користі і має розглядатися тільки якщо всі інші варіанти лікування неможливі або були неефективними. Ніфедипін проникає у грудне молоко. Оскільки немає даних про вплив ніфедипіну на немовлят, необхідно припинити годування груддю перед початком застосування ніфедипіну.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або іншими механізмами. При застосуванні лікарського засобу не рекомендується керувати транспортними засобами та працювати з іншими потенційно небезпечними механізмами.

Побічні ефекти

  • З боку серцевої системи:посилене серцебиття;тахікардія; на початку терапії у пацієнтів, хворих на стенокардію, можливе збільшення частоти, тривалості нападів або зростання тяжкості симптомів;випадки безсимптомної ішемії міокарда, загострення наявної ішемії міокарда, порушення серцевої провідності, біль у грудях (стенокардія).
  • З боку системи крові та лімфатичної системи:зміна показників формули крові, тромбоцитопенія, анемія, лейкопенія, апластична анемія;агранулоцитоз.
  • З боку нервової системи: головний біль, запаморочення, підвищена втомлюваність, слабкість; парестезія, підвищена збудливість, порушення сну (безсоння, сонливість, неспокійний сон), порушення рівноваги, депресія;тремтіння, розлад координації рухів, відчуття небезпеки, дизестезія, мігрень, втрата свідомості.
  • З боку органів зору:тимчасова сліпота при максимальній концентрації ніфедипіну у сироватці крові, тимчасова ішемія сітківки, надмірне сльозовиділення (лакримація);зменшення гостроти зору, біль в очах.
  • З боку органів слуху та внутрішнього вуха:дзвін у вухах.
  • З боку дихальних шляхів, грудної клітки та середостіння:диспное;носова кровотеча;інфекції верхніх дихальних шляхів, кашель та закладеність носа; ангіоневротичний набряк.
  • З боку шлунково-кишкового тракту:запор;діарея, нудота, біль у животі, сухість у ротовій порожнині, метеоризм;блювання, гіпертрофія ясен, відрижка;випорожнення чорного кольору, печія, порушення смаку, дисфагія, кишкова непрохідність, виразка кишечнику, недостатність гастроезофагеального сфінктера.
  • З боку нирок та сечовивідних шляхів:поліурія, ніктурія;гематурія, дизурія.
  • З боку шкіри та підшкірних тканин:висипання, свербіж, почервоніння, еритема щік (почервоніння обличчя);кропив’янка, надмірне потовиділення, озноб, пурпура; у випадках тривалого застосування ніфедипіну можлива гіперплазія ясен, що цілком минає після відміни лікарського засобу;токсикодермальний некроліз, синдром Стівенса – Джонсона, ексфоліативний дерматит, поліморфна еритема, реакція фоточутливості, алопеція.
  • З боку імунної системи:алергічні реакції, ангіоневротичний набряк;свербіж, кропив’янка, висипання; анафілактична / анафілактоїдна реакція.
  • З боку скелетно-м’язового апарату та сполучної тканини: болі у спині, міалгія, набряки суглобів;подагра, артралгія, артрит з наявністю позитивних антиядерних антитіл; м’язові судоми.
  • З боку метаболізму та травлення:гіперглікемія (особливо у хворих на цукровий діабет), збільшення маси тіла, безоар.
  • З боку судинної системи:набряк ступень, щиколоток чи гомілок, вазодилатація; артеріальна гіпотензія, симптоматична гіпотензія, ортостатична гіпотензія.
  • З боку печінки та жовчовивідних шляхів: холестаз; токсико-алергічний гепатит, жовтяниця, транзиторне підвищення активності ферментів печінки.
  • З боку репродуктивної системи та молочних залоз: гінекомастія – процес є оборотним, симптоми минають після припинення прийому ніфедипіну; еректильна дисфункція.
  • Загальні порушення:погане самопочуття, гарячка, неспецифічний біль.
  • Психічні розлади: депресія, параноїдальний синдром, тривога, зниження лібідо.

Аналоги Ніфедипіну

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся