Сорбіфер дурулес - інструкція, застосування, аналоги препарату

Сорбіфер дурулес фото упаковки

 Застосування Сорбіфера дурулес

Сорбіфер дурулес - склад і форма випуску препарату

Сорбіфер дурулес – як приймати препарат

Сорбіфер дурулес  - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Сорбіферу дурулес

Препарат із залізом та вітаміном С, поповнює нестачу заліза в організмі. Використовується для лікування залізодефіцитної анемії.

 Застосування Сорбіфера дурулес

Препарат застосовується для профілактики і лікування залізодефіцитної анемії.

Сорбіфер дурулес - склад і форма випуску препарату

Засіб випускається у формі таблеток з модифікованим вивільненням, які вкриті оболонкою жовтого кольору.

1 таблетка містить 320 мг безводного сульфату заліза (що відповідає 100 мг заліза двовалентного) та 60 мг аскорбінової кислоти.

Крім того, до складу препарату входить повідон, порошок поліетену, карбомери та стеарат магнію.

Оболонка таблеток складається з гіпромелози, макроголи, діоксиду титану (Е 171), жовтого оксиду заліза (Е 172) та парафіну.

Сорбіфер дурулес – як приймати препарат

Таблетки слід ковтати цілими, запиваючи склянкою води, принаймніза 30 хвилин до їжі. У разі виникнення побічних реакцій добову дозу можна знизити наполовину.

Для профілактики анемії дорослим та дітям віком від 12 років призначають по одній таблетці на добу. Для лікування анемії - по одній таблетці 2 рази на добу.

Протягом перших 6 місяців вагітності рекомендована доза препарату – 1 таблетка на добу. В останньому триместрі вагітності, а також у період годування груддю – по 1 таблетці 2 рази на добу. Тривалість лікування визначається індивідуально. Після нормалізації рівня гемоглобіну введення препарату має тривати до повного насичення запасів заліза (приблизно 2 місяці).

У разі наявності симптомів залізодефіцитної анемії середня тривалість лікування становить 3–6 місяців.

Для поліпшення засвоєння заліза з кишечнику одночасно з лікуванням препаратом слід повноцінно харчуватися, вживаючи м’ясні продукти, овочі, фрукти.

Сорбіфер дурулес  - протипоказання, побічні ефекти

Не слід вживати алкоголь під час лікування препаратом. Протипоказано призначати великі дози засобу пацієнтам із підвищенням згортання крові.

Слід з обережністю застосовувати Сорбіфер дурулес  під час керування автотранспортом або іншими механізмами, зважаючи на можливість виникнення побічних реакцій з боку центральної нервової системи.

Прийом всередину 20 мг/кг елементарного заліза вважається потенційно токсичною дозою, 200–250 мг/кг – потенційно летальною.

Протипоказання до застосування:

  • Підвищена чутливість до будь-якого компонента лікарського засобу;
  • стеноз стравоходу та/або інші обструктивні захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • пептична виразка, виразковий коліт у фазі загострення;
  • дивертикул кишечнику;
  • кишкова непрохідність;
  • стани, що супроводжуються підвищеним накопиченням заліза (гемохроматоз, гемосидероз); повторна гемотрансфузія;
  • інші види анемій, не зумовлені дефіцитом заліза;
  • порушення механізмів включення заліза у гемоглобін;
  • цукровий діабет;
  • сечокам’яна хвороба;
  • непереносимість фруктози.

Побічні реакці на затосування Сорбіферу дурулес:

  • З боку шлунково-кишкового тракту: дискомфорт у животі, диспепсія, гатроспазм, блювання, анорексія, біль в епігастрії/животі, гастрит, метеоризм, тощо.
  • З боку імунної системи: реакції гіперчутливості,в т. ч. висипання, екзема, свербіж, кропив’янка, гіперемія шкіри, тощо.
  • З боку сечовидільної системи: підкислення сечі, гіпероксалатурія у пацієнтів з групи ризику при дозах аскорбінової кислоти, що перевищують 1 г/добу;
  • З боку обміну речовин: при тривалому застосуванні у високих дозах – гіпервітаміноз С, погіршення трофіки тканин, пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози (гіперглікемія, глюкозурія), порушення синтезу глікогену, цукровий діабет, затримка натрію і рідини, порушення обміну цинку, міді.
  • З боку серцево-судинної системи: артеріальна гіпертензія, дистрофія міокарда, відчуття здавлювання за грудиною, відчуття жару, розвиток мікроангіопатій.
  • З боку кровотворної системи: тромбоцитоз, тромбоутворення, гіперпротромбінемія, еритроцитопенія, нейтрофільний лейкоцитоз; у хворих із недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази кров’яних тілець можливий гемоліз еритроцитів.
  • З боку нервової системи: підвищена збудливість, порушення сну, головний біль, запаморочення, слабкість, дратівливість, втомлюваність.

Аналоги Сорбіферу дурулес

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся