Сумамед - інструкція, застосування, аналоги препарату

Сумамед капсули фото упаковки

Застосування Сумамеда

Сумамед - склад і форма випуску препарату

Сумаммед: як приймати препарат

Сумамед - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Сумамеда

Діюча речовина Сумамеда - азитроміцин - є макролідним антибіотиком, який належить до групи азалідів. Молекула утворюється у результаті введення атома азоту в лактонове кільце еритроміцину А. Механізм дії азитроміцину полягає в інгібуванні синтезу бактеріального білка шляхом зв’язування з 50S-субодиницею рибосом і пригнічення транслокації пептидів.

Застосування Сумамеда

Сумамед застосовують при: бактеріальному фарингіті/тонзиліті, синуситі, середньому отиті; бактеріальному бронхіті, не госпітальній пневмонії; мігрувальній еритемі; неускладнених генітальних інфекціях, спричинених Chlamydiatrachomatis.

Сумамед - склад і форма випуску препарату

Тверді желатинові капсули з непрозорим корпусом блакитного кольору і непрозорою кришечкою синього кольору. Вміст капсул: кристалічний порошок від білого до жовтуватого кольору або грудочка з кристалічного порошку від білого до жовтуватого кольору. 

Діюча речовина: азитроміцин. 1 капсула містить азитроміцину 250 мг у вигляді дигідрату. Допомоміжні речовини: целюлоза мікрокристалічна, натрію лаурилсульфат, магнію стеарат, желатин, титану діоксид (E 171), індигокармін (E 132), сірки діоксид (Е 220). По 6 капсул у блістері, по 1 блістеру картонній коробці.

Сумаммед: як приймати препарат

Сумамед слід приймати за 1 годину до або 2 години після їди, тому що одночасний прийом порушує всмоктування азитроміцину. Капсули необхідно ковтати цілими. Препарат приймати 1 раз на добу.

Дорослі і діти з масою ≥45 кг. При інфекціях ЛОР-органів і дихальних шляхів, шкіри та м’яких тканин (окрім хронічної мігруючої еритеми) загальна доза азитроміцину становить 1500 мг: по 500 мг 1 раз на добу. Тривалість лікування становить 3 дні.

При мігруючій еритемі загальна доза азитроміцину становить 3 г: в 1-й день слід прийняти 1 г (4 капсули за один прийом), потім по 500 мг (2 капсули за один прийом) з 2-го по 5-й день. Тривалість лікування становить 5 днів.

При інфекціях, що передаються статевим шляхом: загальна доза азитроміцину становить 1 г (4 капсули за один прийом). 

У разі пропуску прийому 1 дози препарату пропущену дозу належить прийняти якомога раніше, а наступні – з інтервалами у 24 години.

Пацієнти літнього віку. У пацієнтів літнього віку нема потреби змінювати дозування.

Оскільки пацієнти похилого віку можуть входити до груп ризику щодо порушень електричної провідності серця, рекомендовано дотримуватися обережності при застосуванні азитроміцину у зв’язку з ризиком розвитку серцевої аритмії та аритмії torsade de pointes.

Пацієнти з порушенням функції нирок. У пацієнтів з незначними порушеннями функцій нирок (швидкість клубочкової фільтрації10–80 мл/хв) можна використовувати те ж саме дозування, що й у пацієнтів із нормальною функцією нирок. Азитроміцин необхідно з обережністю призначати пацієнтам з тяжким порушенням функції нирок (швидкість клубочкової фільтрації

Пацієнти з порушенням функції печінки. Оскільки азитроміцин метаболізується у печінці та виводиться з жовчю, препарат не слід застосовувати пацієнтам з тяжким порушенням функції печінки. Досліджень, пов’язаних з лікуванням таких пацієнтів, які застосовують азитроміцин, не проводилося.

Діти. Сумамед слід застосовувати дітям з масою тіла ≥45 кг.

Сумамед - протипоказання, побічні ефекти

Сумамед протипоказаний пацієнтам з підвищеною чутливістю до азитроміцину, еритроміцину, до будь-якого макролідного або кетолідного антибіотика, а також до будь-якого іншого компонента препарату.

Побічні ефекти: 

  • кандидоз, піхвові інфекції, пневмонія, грибкова інфекція, бактеріальна інфекція, фарингіт, гастроентерит, порушення функції дихання, риніт, оральний кандидоз;
  • лейкопенія, нейтропенія, еозинофілія;
  • ангіоневротичний набряк, реакції гіперчутливості;
  • анорексія;
  • нервозність, безсоння, ажитація, агресивність, тривога, делірій, галюцинації;
  • головний біль, запаморочення, сонливість, дисгевзія, парестезія, непритомність, судоми, гіпестезія, психомоторна підвищена активність, аносмія, агевзія, паросмія, міастенія гравіс;
  • порушення зору, слуху (зокрема глухота або дзвін у вухах);
  • пальпітація, аритмія, включаючи шлуночкову тахікардію;
  • діарея, блювання, біль у животі, нудота, запор, метеоризм, диспепсія, гастрит, дисфагія, здуття живота, сухість у роті, відрижка, виразки у ротовій порожнині, гіперсекреція слини; 
  • порушення функції печінки, холестатична жовтяниця; 
  • гострий генералізований екзантематозний пустульоз;
  • остеоартрит, міалгія, біль у спині, біль у шиї;
  • набряк, астенія, нездужання, втома, набряк обличчя, біль у грудях, гіпертермія, біль, периферичний набряк;
  • знижена кількість лімфоцитів, підвищена кількість еозинофілів, знижений рівень бікарбонату крові, підвищення рівня базофілів, підвищення рівня моноцитів, підвищення рівня нейтрофілів.

Аналоги Сумамеда

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся