Урсохол - інструкція, застосування, аналоги препарату

Урсохол фото упаковки

Застосування Урсохолу

Урсохол - склад і форма випуску препарату

Урсохол: як приймати препарат

Урсохол - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Урсохолу

Урсохол - засіб для лікування гастриту, гепатобіліарних розладів при муковісцидозі у дітей, первинного біліарного цирозу.

Застосування Урсохолу

Прийом лікарського засобу Урсохол слід здійснювати під наглядом лікаря. Протягом перших трьох місяців лікування функціональні показники роботи печінки (АСТ, АЛТ і ГГТ) слід контролювати кожні 4 тижні, а в подальшому – 1 раз на три місяці. Це дає змогу визначити наявність або відсутність відповіді на лікування у пацієнтів з ПБЦ, а також своєчасно виявити потенційні порушення функції печінки, особливо у пацієнтів з ПБЦ на пізніх стадіях.

Показання: розчинення рентгеннегативних холестеринових жовчних каменів розміром не більше 15 мм у діаметрі у пацієнтів із функціонуючим жовчним міхуром, незважаючи на присутність у ньому жовчного(их) каменя(нів); лікування гастриту з рефлюксом жовчі; симптоматичне лікування первинного біліарного цирозу (ПБЦ) за умови відсутності декомпенсованого цирозу печінки; для лікування гепатобіліарних розладів при муковісцидозі у дітей віком від 6 до 18 років.

Урсохол - склад і форма випуску препарату

Лікарська форма - капсули. 1 капсула містить урсодеоксихолієвої кислоти 250 мг; допоміжні речовини: крохмаль картопляний, метилцелюлоза, кремнію діоксид колоїдний безводний, магнію стеарат.

Урсохол: як приймати препарат

Вікових обмежень для застосування Урсохолу немає. Лікарський засіб застосовувати внутрішньо хворим з масою тіла більше 47 кг. Для пацієнтів, які мають масу тіла менше 47 кг або у яких виникають труднощі при ковтанні капсул, слід застосовувати лікарський засіб у формі суспензії.

Дослідження на тваринах не показали впливу урсодеоксихолієвої кислоти на фертильність. Дані про вплив на фертильність у людини відсутні.

Дані щодо застосування урсодеоксихолієвої кислоти вагітним жінкам недостатні. Результати досліджень на тваринах свідчать про наявність репродуктивної токсичності на ранніх стадіях вагітності. Урсохол не слід застосовувати у період вагітності, за винятком випадків нагальної потреби. Жінки репродуктивного віку можуть приймати лікарський засіб лише за умови, якщо вони використовують надійні засоби контрацепції.

Рекомендується використовувати негормональні протизаплідні засоби або пероральні контрацептиви з низьким вмістом естрогенів. Пацієнткам, які отримують Урсохол для розчинення каменів у жовчному міхурі, слід використовувати ефективні негормональні засоби контрацепції, оскільки гормональні пероральні контрацептиви можуть посилювати утворення конкрементів у жовчному міхурі. До початку лікування слід виключити можливість вагітності.

За даними декількох зафіксованих випадків застосування лікарського засобу жінкам, які годують груддю, вміст урсодеоксихолієвої кислоти у грудному молоці був вкрай низьким, тому не слід очікувати розвитку будь-яких небажаних явищ у дітей, які отримують таке молоко.

Урсохол - протипоказання, побічні ефекти

  • Підвищена чутливість до будь-якої речовини, що входить до складу лікарського засобу.
  • Гостре запалення жовчного міхура або жовчних проток.
  • Непрохідність жовчних проток (закупорка загальної жовчної протоки або протоки міхура).
  • Часті епізоди печінкових колік.
  • Рентгеноконтрастні кальцифіковані камені жовчного міхура.
  • Порушення скоротливості жовчного міхура.
  • Невдалий результат портоентеростомії або відсутність адекватного жовчного відтоку у дітей з атрезією жовчних шляхів.

Побічні ефекти

  • Дуже рідко: З боку шлунково-кишкового тракту: у клінічних дослідженнях були частими повідомлення про пастоподібні випорожнення або діарею під час лікування урсодеоксихолієвою кислотою.
  • Дуже рідко при лікуванні первинного жовчного цирозу відзначався сильний абдомінальний біль з локалізацією у правому підреберʼї.
  • З боку печінки і жовчовивідних шляхів: дуже рідко при лікуванні урсодеоксихолієвою кислотою можлива кальцифікація жовчних каменів.
  • Під час терапії розвинених стадій первинного біліарного цирозу дуже рідко спостерігалася декомпенсація цирозу печінки, яка частково регресувала після припинення лікування.
  • З боку імунної системи: дуже рідко можливі алергічні реакції, включаючи висипання, кропивʼянку.
  • З боку шкіри та підшкірної клітковини: дуже рідко можливі алергічні реакції, включаючи висипання, кропивʼянку.

Аналоги Урсохолу

  • Грінтерол;
  • Урсолив;
  • Урсомакс;
  • Урсосан;
  • Укрилів.

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся