Віферон-ферон - інструкція, застосування, аналоги препарату

Віферон-ферон фото упаковки

Застосування Віферону-ферону

Віферон-ферон - склад і форма випуску препарату

Віферон-ферон: як приймати препарат

Віферон-ферон - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Віферон-ферон

Препарат з інтерфероном, має імуномодулюючі антивірусні, антипроліферативні властивості. 

Застосування Віферону-ферону

Показання для застосування препарату:

  • Комплексна терапія різних інфекційно-запальних захворювань у дітей, у тому числі новонароджених і недоношених: гострі респіраторні вірусні інфекції (грип, ГРВІ, у тому числі ускладнені бактеріальною інфекцією), пневмонія ( бактеріальна, вірусна, хламідійна), менінгіт (бактеріальний, вірусний), сепсис, внутрішньоутробна інфекція (хламідіоз, мікоплазмоз, герпес, цитомегалія, ентеровірусна інфекція, кандидоз, у тому числі вісцеральний);
  • комплексна терапія хронічних вірусних гепатитів В, С, D у дітей і дорослих, у тому числі із застосуванням плазмаферезу і гемосорбції, при хронічних вірусних гепатитах вираженого ступеню активності і ускладнених цирозом печінки;
  • комплексна терапія дорослих, у тому числі вагітних, з урогенітальною інфекцією (хламідіоз, цитомегаловірусна інфекція, уреаплазмоз, трихомоніаз, гарднерельоз, папіломовірусна інфекція, бактеріальний вагіноз, рецидивуючий кандидоз піхви, мікоплазмоз), первинна або рецидивуюча герпетична інфекція шкіри та слизових, локалізована форма, легкий і середньотяжкий перебіг, у тому числі урогенітальна форма;
  • комплексна терапія гострих респіраторних вірусних інфекцій, включаючи грип, у тому числі ускладнених бактеріальною інфекцією у дорослих.

Віферон-ферон - склад і форма випуску препарату

Препарат випускається у формі білих ректальних супозиторіїв кулеподібної форми. Діаметр супозиторію не більше 10 мм. Доступні версії препарату на 150000 МО, 500000 МО, 1000000 МО та 3000000 МО, які відповідно відрізняються за кількістю діючої речовини - інтерферону альфа-2b .

Крім того, препарат містить аскорбінову кислоту, натрію аскорбат, альфа-токоферолу ацетат, динатрію едетат дигідрат, полисорбат-80, масло какао та жир кондитерський.

Віферон-ферон: як приймати препарат

Препарат застосовують ректально, за призначенням лікаря.

В комплексній терапії різних інфекційно-запальних захворювань у новонароджених дітей, в тому числі і недоношених

Новонародженим (в тому числі недоношеним) дітям з гестаційним віком більше 34 тижнів призначають Віферон-ферон (150000 МО) щоденно по 1 супозиторію 2 рази на добу через 12 годин. Тривалість курсу становить 5 днів.

Недоношеним новонародженим дітям з гестаційним віком менш 34 тижнів призначають Віферон-ферон (150000 МО) щоденно по 1 супозиторію 3 рази на добу через 8 годин. Тривалість курсу становить 5 днів.

Рекомендована кількість курсів при різних інфекційно-запальних захворюваннях у дітей, у тому числі новонароджених і недоношених: грип, ГРВІ, у тому числі ускладнені бактеріальною інфекцією — 1–2 курси, пневмонія (бактеріальна, вірусна, хламідійна) — 1–2 курси, сепсис — 2–3 курси, менінгіт — 1–2 курси, герпетична інфекція — 2 курси, ентеровірусна інфекція -1–2 курси, цитомегаловірусна інфекція — 2–3 курси, мікоплазмоз, кандидоз, у тому числі вісцеральний — 2–3 курси.

Перерва між курсами складає 5 днів. За клінічними показниками терапія може бути продовжена.

В комплексній терапії хронічних вірусних гепатитів В, С, D у дітей та дорослих

Дітям з хронічними вірусними гепатитами призначають у наступних вікових дозах: до 6-ти місяців — 300 000 — 500 000 МО на добу; від 6 до 12 місяців — 500 000 МО на добу; від 1 до 7 років — 300 000 МО на 1 м2 площі поверхні тіла на добу; від 7 років — 5 000 000 МО на 1 м2 площі поверхні тіла на добу.

Розрахунок дози препарату для кожного конкретного пацієнта проводить лікар-фахівець.

Препарат приймають 2 рази на добу через 12 годин перші 10 діб щоденно, потім тричі на тиждень через день протягом 6–12 місяців. Тривалість курсу визначається клінічною ефективністю і лабораторними показниками.

Дітям з хронічними вірусним гепатитом вираженого ступеню активності і цирозом печінки перед проведенням плазмаферезу і/або гемосорбції показано застосування препарату протягом 14 діб щоденно по 1 супозиторію 2 рази на день через 12 год (дітям до 7 років - 150000 МО, дітям старше 7 років  - 500000 МО).

Комплексна терапія дорослих, у тому числі вагітних, з урогенітальною інфекцією (хламідіоз, цитомегаловірусна інфекція, уреаплазмоз, та ін.), з первинною або рецидивуючою герпетичною інфекцією шкіри та слизових оболонок.

Дорослим з вищезазначеними інфекціями, крім герпетичної, призначають препарат на 500000 МО по 1 супозиторію 2 рази на добу через 12 годин. Курс лікування 5–10 діб. За клінічними показниками терапія може бути продовжена з перервою 5 діб між курсами.

При герпетичній інфекції призначають препарат на 1000000 МО по 1 супозиторію 2 рази на добу через 12 годин. Курс лікування 10 діб і більше при рецидивуючій інфекції. Рекомендовано починати лікування одразу при появі перших ознак уражень шкіри і слизових оболонок (свербіж, печіння, почервоніння). При лікуванні рецидивуючого герпесу бажано починати лікування у продромальному періоді або на початку проявлення ознак рецидиву.

У вагітних з урогенітальною інфекцією, у тому числі герпетичною, у II триместрі вагітності (починаючи з 14 тижня) —500000 МО по 1 супозиторію через 12 годин (2 рази на добу) протягом 10 діб, потім по 1 супозиторію через 12 годин (2 рази на добу) двічі на тиждень — 10 діб. Далі через 4 тижні проводять профілактичні курси препаратом на 150000 МО по 1 супозиторію кожні 12 годин — протягом 5 діб, профілактичний курс повторюють кожні 4 тижні. За необхідності можливе проведення лікувального курсу перед пологами.

Комплексна терапія гострих респіраторних вірусних інфекцій, включаючи грип, у тому числі ускладнених бактеріальною інфекцією у дорослих.

При комплексній терапії грипу та інших гострих респіраторних вірусних захворювань, у тому числі ускладнених бактеріальною інфекцією у дорослих застосовують препарат на 500000 МО по 1 супозиторію 2 рази на добу через 12 годин. Курс лікування складає 5–10 діб.

Віферон-ферон - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання до застосування препарату - підвищена чутливість до будь-якого з його компонентів.

Заборонено застосування препарату із закінченим терміном придатності. Препарат дозволено до застосування з 14 тижня вагітності.

Побічна дія Віферону-ферону

У рідких випадках можливий розвиток алергічних реакцій (шкірні висипи і свербіння). Реакції зворотні і зникають через 72 години після припинення застосування.

Аналоги Віферон-ферон

  • Альфа-інзон
  • Альфарекін
  • Біоферон
  • Вітаферон
  • Лаферобіон
  • Лаферомакс

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся