Вітамін В12-Дарниця - інструкція, застосування, аналоги препарату

Вітамін В12-Дарниця фото упаковки

Застосування Вітаміну B12-Дарниця

Вітамін B12-Дарниця - склад і форма випуску препарату

Вітамін B12-Дарниця: як приймати препарат

Вітамін B12-Дарниця - протипоказання, побічні ефекти

Аналоги Вітаміну B12-Дарниця

Вітамін В12-Дарниця (ціанокобаламін) проявляє метаболічну, гемопоетичну дію. В організмі (переважно в печінці) перетворюється в коферментну форму - аденозилкобаламін, або кобамамід, що є активною формою вітаміну В12.

Застосування Вітаміну B12-Дарниця

Лікування злоякісних, постгеморагічних та залізодефіцитних анемій, апластичних анемій у дітей, анемій аліментарного характеру, спричинених токсичними речовинами та лікарськими засобами, пов’язаних із дефіцитом вітаміну B12, незалежно від причини дефіциту (резекція шлунка, глистні інвазії, порушення процесу всмоктування з кишечника, вагітність). Поліневрити, невралгії трійчастого нерва, радикуліт, каузалгії, мігрень, діабетичні неврити, бічний аміотрофічний склероз, дитячий церебральний параліч, хвороба Дауна, алкогольний делірій. Застосовувати при дистрофії дітям, після перенесених інфекційних захворювань, при спру (разом із фолієвою кислотою), при захворюваннях печінки (гепатити, цироз, хвороба Боткіна), променевій хворобі, псоріазі, герпетиморфному дерматиті, нейродермітах, фотодерматозах.

Вітамін B12-Дарниця - склад і форма випуску препарату

Діюча речовина:cyanocobalamin; 1 мл розчину містить ціанокобаламіну 0,2 мг або 0,5 мг;

Допоміжні речовини:натрію хлорид, натрію ацетат тригідрат, кислота оцтова, вода для ін’єкцій.

Лікарська форма - розчин для ін’єкцій.

Вітамін B12-Дарниця: як приймати препарат

Лікарський засіб застосовувати підшкірно, внутрішньом’язово, внутрішньовенно, а при бічному фунікулярному мієлозі та аміотрофічному склерозі також інтралюмбально.

Дорослі

При В12-дефіцитних анеміях лікарський засіб застосовувати у дозах 100−200 мкг (0,1−0,2мг) через день до досягнення ремісії.

При появі симптомів фунікулярного мієлозу іпри макроцитарних анеміях з ушкодженням нервової системи ціанокобаламін застосовувати у разовій дозі 400−500 мкг (0,4−0,5 мг) і більше.

При бічному аміотрофічному склерозі, енцефаломієліті, неврологічних захворюваннях з больовим синдромом лікарський засіб вводити у зростаючих дозах від 200 до 500 мкг на ін’єкцію (при покращенні - 100 мкг на день). Курс лікування - 14 днів.

При травмах периферичних нервів призначати 200−400 мкг 1 раз на 2 дні протягом 40−45 днів.

При гепатитах і цирозах печінки призначати по 15−30 мкг на добу або по 100 мкг через день протягом 25−40 днів.

При діабетичній невропатії, спру, променевій хворобівводити 60−100 мкг щоденно протягом 20−30 днів.

При дефіциті вітаміну В12 для лікування - внутрішньом’язово і внутрішньовенно по 1 мг кожен день протягом 1−2 тижнів, підтримуюча доза - 1−2 мг внутрішньом’язово або внутрішньовенно від 1 разу на тиждень до 1 разу на місяць. Тривалість лікування ціанокобаламіном та проведення повторних курсів залежать від перебігу захворювання та ефективності лікування.

Вітамін B12-Дарниця - протипоказання, побічні ефекти

Протипоказання.

Гіперчутливість до компонентів лікарського засобу. Еритремія, еритроцитоз. Новоутворення, за винятком випадків, що супроводжуються мегалобластичною анемією та дефіцитом вітаміну B12. Гострі тромбоемболічні захворювання. Стенокардія напруження високого функціонального класу.

Побічні реакції.

  • З боку шлунково-кишкового тракту:розрідження випорожнень.
  • З боку обміну речовин, метаболізму : акне, бульозні висипи, нудота, пітливість, порушення пуринового обміну, гіпокаліємія.
  • З боку нервової системи:головний біль, запаморочення, нервове збудження, сонливість, м’язовий параліч, втрата свідомості.
  • З боку серцево-судинної системи:тахікардія, біль у ділянці серця, застійна серцева недостатність, тромбоз периферичних судин, низький артеріальний тиск, зупинка серця.
  • З боку крові:гіперкоагуляція.
  • З боку імунної системи:алергічні реакції,включаючи шкірні прояви, в т. ч. гіперемію, кропив’янку, висипання, свербіж, дерматит, набряки, в т. ч. набряк Квінке; порушення дихання, в т. ч. приступ задухи, анафілактичний шок, анафілактоїдні реакції.

Аналоги Вітаміну B12-Дарниця

  • Ціанокобаламін (Вітамін B12)

Джерело: Державний реєстр лікарських засобів України. Інструкція публікується зі скороченнями винятково для ознайомлення. Перед застосуванням проконсультуйтеся з лікарем і уважно ознайомтеся з інструкцією. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров'я.

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся