Ілюстрація / REUTERS

Пацієнти, які перехворіли на коронавірус, залишаються заразними протягом ще, як мінімум, восьми днів. Навіть якщо більше не мають симптомів хвороби.

Читайте такожКількість смертей від коронавірусу у світі перевищила 60 тисяч (відео)Про це свідчать результати дослідження міжнародної групи вчених, які спостерігали за пацієнтами з COVID-19 у Китаї.

Вчені стежили за станом здоров’я пацієнтів, вилікуваних від коронавірусу. Вони продовжували брати мазки з горла протягом кількох тижнів після одужання.

Відео дня

«Ми з’ясували, що половина пацієнтів продовжувала залишатися переносниками вірусу навіть після того, як у них повністю зникали всі симптоми хвороби», – пояснила Локеш Шарма зі Школи медицини Єльського університету.

За спостереженнями вчених, з моменту зараження вірусом проходить приблизно п’ять днів до появи перших симптомів. А після лікування – проходить від одного до восьми днів перш ніж пацієнти, які вилікувалися, перестають бути заразними.

Для половини пацієнтів, за якими вели спостереження, цей показник був 7−8 днів.

На думку Лісіня Сі, співробітника Пекінської лікарні, такі результати свідчать про користь соціальної ізоляції: «Якщо у вас були легкі симптоми і ви залишалися вдома, щоб не заразити інших людей, вам варто продовжити свій карантин щонайменше на один тиждень, аби уникнути ризику поширення вірусу від вас».

До пацієнтів, у яких більше немає симптомів коронавірусу, слід ставитися як до потенційних переносників хвороби, констатують автори дослідження.

Сі також передбачає, що необхідні подальші дослідження для того, щоб зрозуміти, чи можуть люди, які перенесли захворювання, бути заразними для оточуючих протягом тривалішого часу після успішного лікування.

Раніше УНІАН повідомляв, що вчені назвали найдовший термін життя корона вірусу в тілі людини.

Читайте також: