Коронавірус боїться сонячного світла, тепла і вологи / фото ua.depositphotos.com

Новий коронавірус дуже сильно втрачає свої властивості під впливом сонячного світла, тепла і вологи.

Про це йдеться в даних американських науковців, дослідження яких представили в Білому домі, передає ТСН з посиланням на The Washington Post.

Читайте також"Відключається" протягом 15 хвилин: науковці назвали смертельну для коронавірусу температуру повітря

Відео дня

Результати дослідження, які пояснював виконувач обов’язків секретаря із наук та технологій Департаменту із внутрішньої безпеки США Вільям Браян, підтверджують низку гіпотез учених з усього світу, що коронавірус, як і інші віруси, дуже вразливий до сонячного світла та тепла.

У лабораторних умовах підвищення тепла, вологості, а також поява сонячного світла сильно скорочували період напіврозпаду частин вірусу.

"Отже, якщо ми подивимося на 18-годинний період напіврозпаду, те, що ви в основному кажете, це те, що кожні 18 годин життя вірус зменшується вдвічі. Тому якщо ви почнете з тисячі частинок вірусу, то через 18 годин він знизиться до 500, через 18 годин після цього знизиться до 250, і так далі, і так далі", - пояснив Браян.

Однак цей процес можна знизити із 18 годин до майже 1,5 хвилини, якщо поступово підвищувати температуру, вологість, а також додати ультрафіолет, який приходить із сонячним світлом.

"В умовах, які ми тестували на сьогоднішній день, вірус в краплях слини найкраще виживає в закритих і сухих умовах. ... Вірус швидше всього вмирає за наявності прямих сонячних променів… Підвищення температури і вологості в потенційно забруднених приміщеннях знижує стабільність вірусу. І може знадобитися додаткова турбота про сухі середовища, не схильні до впливу сонячного світла", - зазначив він.

За словами Браяна, дослідження проводилися у лабораторних та контрольованих умовах. Умовний вірус на поверхнях дитячого майданчику, який піддається прямому впливу сонячних променів, швидко помре, але в тіні може жити трохи довше.

"Для нас було б безвідповідально сказати, що літо вб'є вірус", - сказав Брайан.

Водночас, якщо під час літніх місяців поширення коронавірусу дійсно буде спадати, це допоможе чиновникам в усьому світі почати пом’якшувати карантин та перемогти хворобу. 

В цьому контексті нагадаємо, що українські синоптики прогнозують істотне потепління і дощі зі зливами та грозами наприкінці квітня, однак травень може бути майже без опадів. А ось літо в Україні буде з градом, шквалами та спекою: найспекотнішим місяцем буде липень, в червні варто чекати на різні стихії, а серпень буде посушливим.

Раніше УНІАН писав, що коронавірус може заражати через водянисту вологу камер ока хворих. Італійські дослідники виявили, що очі можуть бути як джерелом вірусу, так і джерелом його поширення.

Як повідомляв УНІАН, у світі зареєстрували вже 2 млн 790 тис. 986 підтверджених випадків інфікування коронавірусом. Найбільше хворих зафіксовано в США - 890 тис. 524, Іспанії - 219 тис. 764, Італії - 192 тис 994, Франції - 159 тис. 495, Німеччини - 154 тис. 545, Великобританії - 144 тис. 635, Туреччини - 104 тис. 112.

Водночас 781 тис. 382 пацієнта вдалося вилікувати. Померли від COVID-19195 920 тис. осіб. Всього в США вже 4 млн 692 тис. 797 протестованих на коронавірус громадян.

Читайте також: