Ілюстрація REUTERS

Дослідження показало, що частинки ДНК вірусу з лікарняних каталках були виявлені майже на половині всіх поверхонь в лікарні протягом 10 годин і зберігалися там не менше 5 днів.

Читайте такожДослідження показали, що люди з високим тиском частіше помирають від коронавірусу

Це говорить про недооцінену небезпеку контактного зараження коронавірусом, повідомляє medikforum з посиланням на Journal of Hospital Infection. До останнього часу вчені говорили, що переважна більшість зараження вірусом, що викликає COVID-19, відбувається повітряно-крапельним шляхом, тобто в результаті кашлю, чихання, розмов або дихання інфікованих. На частку контактного зараження залишалося не так багато заражень, але тепер це спростовує дослідження вчених з Великобританії. Їхня робота показала, що якщо сліди коронавірусу з'являються на лікарняній каталці, то протягом 10 годин вірус виявляється на половині всіх поверхонь лікарні. Він зберігається там протягом 5 днів.

Відео дня

Замість того щоб використовувати власне вірус SARS-CoV-2, дослідники застосували штучно розмножений фрагмент ДНК вірусу, який інфікує рослини і не є небезпечним для людей. Ці частинки додали в 1 мм води щоб зберегти концентрацію, що спостерігається в респіраторних зразках пацієнтів з SARS-CoV-2. Дослідники помістили воду з ДНК вірусу на каталки в ізольованій кімнаті лікарні. Це приміщення для пацієнтів з високим ступенем ризику зараження. Потім протягом наступних 5 днів учені брали аналізи з поверхонь по всій лікарні.

З'ясувалося, що вже через 10 годин після початкового приміщення зразків вірусу на каталку генетичний матеріал поширився на 41% поверхонь у лікарняному закладі, починаючи від інших каталок, дверних ручок і підлокітників в кімнаті очікування і закінчуючи дитячими іграшками та книжками в ігровій зоні. Через три дні кількість заражених поверхонь зросла до 59% і лише на п'ятий день опустилося до 41%. Дослідження показують важливу роль, яку поверхні грають в справі передачі вірусу. Вчені в черговий раз підкреслюють, наскільки важливо проводити дезінфекцію всіх поверхонь і ретельно мити руки.

Інфографіка УНІАН