Ілюстрація / REUTERS

Коронавірус заразив більше 850 тисяч людей по всьому світі. На тлі всіх новин про скасування подій, авіарейсів й заходів безпеки (мийте руки!) не здається дивним, що люди можуть почуватися стривожено кожного разу, коли в них свербить в горлі чи починається кашель.

Симптоми коронавірусу COVID-19

  • висока температура
  • сухий кашель
  • утруднене дихання
  • почуття втоми
  • біль в м'язах і грудей

Хоч коронавірус вимагає справді серйозного ставлення, шанси кожної окремої людини підхопити його досі низькі. Але якщо когось цікавить, чи закладений ніс може виявитися проявом найгіршого сценарію, професор медицини й інфекційних захворювань доктор Грег Поланд пояснив CNN, в чому різниця між типовими симптомами алергії, простуди, грипу і коронавірусу.

Читайте такожThe Guardian: Як мило вбиває коронавірус COVID-19, від якого немає ліків?

Відео дня

Печуть очі? Тече з носа? Найвірогідніше, у вас алергія або звичайна застуда.

«Проблема сезонних алергій в тому, що вони уражають ніс і очі. Вони, як правило, назальні, а всі симптоми зосереджені в голові. Хоча може з’явитися ще висип», - сказав Поланд.

Симптоми коронавірусу і грипу більш системні. Це означає, що вони впливають на все тіло.

«Грип і новий коронавірус впливають на інші системи і на нижні дихальні шляхи. Вірогідно, з носа текти не буде. Але може з’явитися біль у горлі, кашель, температура чи задишка. Тож це трошки інша клінічна діагностика», - сказав експерт.

Він радить уважно поставитися до температури. Адже при алергіях вона зазвичай не піднімається. Також вони не призводять до задишки за виключенням випадків, якщо хворий страждає від інших проблем, таких як астма.

Читайте такожСтрах без кордонів. Що розповідають про коронавірус українці за кордоном

Симптоми алергії часто з’являються і зазвичай слабкі. Поланд пояснює, що якщо одні й ті ж симптоми з’являються приблизно в один і той же час з року в рік, вірогідно, це через сезонну алергію. В такому разі ліки, які продаються без рецепта, і звичайні заходи безпеки допоможуть почуватися краще.

Симптоми коронавірусу й грипу можуть вивести хворого з ладу.

«Якщо у вас справді коронавірус чи грип, ви будете почуватися настільки втомленими, все буде так боліти, що з підвестися з ліжка буде важко. Всі помітять зміни. Алергія може спричинити відчуття втоми, але серйозного болю в м’язах не буде», - пояснив лікар.

Застуда і м’які симптоми грипу зазвичай проходять самі собою. За умови якісного відпочинку й належного догляду хворий починає почуватися краще через кілька днів. Симптоми коронавірусу чи гострого грипу можуть погіршуватися з часом. І це точний знак, що пора звернутися по допомогу.

«Підозрювати коронавірус точно варто в тому випадку, якщо стає важко дихати. У людей буває починається запалення легень через грип. Це проявляється так само. Але у всякому разі в таких випадках потрібний медичний огляд», - сказав Поланд.

Читайте такожГлава МОЗ ініціює позачергове засідання Ради заради закону про коронавірус

Ранні симптоми алергії, застуди, грипу і коронавірусу можуть бути схожими. А в деяких випадках симптоми коронавірусу і грипу можуть бути досить м’якими, що люди не надають цьому великого значення. В такому разі потрібно звернути увагу на те, як довго симптоми зберігаються, особливо якщо ви у групі ризику.

«Ми переживаємо за старших людей, хворих на астму чи інші хвороби легень, людей з серцевими хворобами чи діабетом, а також вагітних жінок», - додав Поланд.

Випадки зараження коронавірусом зазвичай відбуваються на тлі певного контексту. За словами Поланда, кожен лікар повинен розпитати про останні події в житті кожного, хто боїться, що підхопив небезпечний новий вірус. Зокрема, лікар поцікавиться, чи подорожував хворий останнім часом, і якщо так, то куди. Чи хтось з рідних, друзів чи колег бував останнім часом в інших країнах. Чи приходив до хворого додому хтось, хто походить з місць, охоплених епідемією. Чи останнім часом був хворий на круїзному лайнері і чи живе він поблизу місць спалаху коронавірусу.

«Це немов детективна робота. Потрібно зібрати й скласти до купи шматки даних. Якщо хтось, хто не виїжджав з Канзасу, думає, що у нього коронавірус, я скажу йому прийняти Tylenol, пити побільше рідини й відпочивати», - пояснив Поланд.

Це може прозвучати жорстко, але наразі доступність тестів й лікування не дозволяє реагувати на кожну розмиту підозру.

Читайте такожУНІАН дізнався, яким коктейлем "важких" медикаментів лікують хворих на коронавірус в Італії

«Якщо ви стривожені, зверніться до свого терапевта. Опишіть свої симптоми, і він прийме рішення. Не можна тестувати кожного, а особливо по кілька разів», - пояснив лікар.

Це також можливість проявити певне критичне мислення, перш ніж йти в лікарню по діагноз. За словами Поланда, варто робити наступний крок, лише якщо підозри будуть зростати.

Однак, якщо це навіть не коронавірус, це ще не значить, що хвороба несерйозна.

«На останні кілька місяців 30 мільйонів американців були заражені вірусом. Близько 300-500 тисяч з них були в такому тяжкому стані, що їх поклали в лікарню. Близько 30 тисяч хворих померли. Це був вірус грипу. Ми настільки культурно нечутливі до «просто грипу», що не ставимося до нього серйозно попри страшні цифри. Для контрасту, коронавірус вбив близько 3300 людей за той же час», - сказав лікар.

Читайте такожThe Guardian: Психологи пояснили, як коронавірус COVID-19 створює паніку й хаос

Він визнає, що новий коронавірус відзначається відносно вищим рівнем смертності. Але чим більше людей вже заражені, тим більш вірогідно, що інфекція пошириться ще більше. Це означає, що попри статистичну різницю в рівні смертності, грип – більша проблема для пересічних людей.

«Якщо вже заражені 30 мільйонів людей, то заразити ще 10 мільйонів буде легше», - пояснив Поланд.

Що таке коронавірус: офіційна інформація

Коронавірусна інфекція COVID-19 – це інфекційне захворювання, викликане новим коронавірусом, який раніше у людей не виявлявся.

Вплив даного вірусу призводить до розвитку респіраторного грипоподібного захворювання з такими симптомами як кашель, лихоманка і, в більш важких випадках, пневмонія. Для захисту від інфекції слід часто мити руки і не торкатися руками до обличчя.

Як поширюється інфекція

Новий коронавірус передається, головним чином, в результаті контакту з інфікованою людиною при кашлі або чханні або повітряно-крапельним шляхом при вдиханні крапель слини або виділень з носа хворого.