Українські правоохоронці викрили транснаціональну злочинну організацію, що з 2014 року продавала наркотичні засоби та психотропні речовини за криптовалюту в мережі Інтернет та месенджері Telegram на десятки мільйонів доларів США.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив начальник Департаменту організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням кримінальних правопорушень, підслідних Державному бюро розслідувань, Генеральної прокуратури України Сергій Кізь на брифінгу в Києві.

"Сьогодні припинено діяльність транснаціональної злочинної організації, учасники якої з 2014 року налагодили розгалужену мережу з продажу за криптовалюту на території України та країн СНД наркотичних засобів через інтернет-сайти та чат-боти в месенджері Telegram з подальшою легалізацією коштів на території України та інших країн", - заявив Кізь.

Розслідування встановило, що з 2014 року на території України створену злочинну організацію з чіткою ієрархією, до складу якої входили як громадяни України, так і громадяни іншої держави, зокрема, РФ.

Читайте такожВ Одесі поліція вилучила у міжнародної групи наркоторговців товару на 2 мільйони гривень (фото, відео)

"Метою злочинної організації став продаж наркотичних засобів, йдеться про тяжкі наркотики та психотропні речовини. Учасники на заздалегідь створених веб-ресурсах розміщували повідомлення з контактами в Telegram, які адміністрували оператори - члени злочинної організації. Особа, яка мала придбати наркотики, писала про це в чат-боті - вказувала назву наркотику, кількість, а також бажане місце отримання наркотичної речовини. Після цього член злочинної організації повідомляв про спосіб отримання, адресу та спосіб оплати. У більшості випадків це була оплата за допомогою криптовалюти", - розповів прокурор.

За його словами, кошти, отримані в результаті злочинної діяльності, акумулювались на криптовалютних рахунках та в електронних гаманцях. Надалі відбувалося переведення криптовалюти в готівку за допомогою електронних обмінних пунктів.

"Сьогодні, починаючи з 04.00 на території Києва та Київської, Херсонської, Миколаївської областей було проведено понад 100 слідчих дій, включно з 80 обшуками. Були вилучені знаряддя злочинну, наркотичні речовини, готівкові кошти, злитки, прикраси загальною вартістю понад 5 млн доларів США", - повідомив Кізь.

Він відзначив, що результати первинного аналізу "чорної" бухгалтерії, яка теж була вилучена під час обшуків, дають підстави вважати, що приблизний прибуток від діяльності цієї злочинної організації становив десятки мільйонів доларів США. "Ці кошти, окрім України, інвестувалися в нерухомість та бізнес в РФ та інших країнах. На даний час слідчі дії тривають і затримано близько 20 осіб - членів цього злочинного угруповання, вирішується питання про повідомлення їм про підозру і обрання запобіжного заходу", - резюмував прокурор.

Відео: Генеральна прокуратура України

Своєю чергою перший заступник голови Служби безпеки України Павло Демчина повідомив, що розслідування проводилося понад рік.

"Угруповання, про яке йшла мова, налічувало близько тисячі осіб, залучених до цієї протиправної діяльності", - повідомив Демчина.

Він додав, що угруповання мало велику розгалужену мережу й відпрацьовані заходи безпеки (кадровий підрозділ внутрішньої безпеки). Зловмисники дотримувалися жорстких правил конспірації. Члени угруповання розповсюджували різноманітні синтетичні засоби, фактично увесь спектр психотропних наркотичних речовин, які існують у світі.

Читайте такожВартість затриманої в порту "Южний" партії кокаїну склала понад $51 мільйон (фото)

Як повідомив Демчина, раніше ця організація називалася "Хімпром" і була створена громадянами Росії на території РФ.

"Після масових затримань у 2017 році в Російській Федерації учасників цього угруповання, його ватажки і керівники виїхали за межі РФ та реорганізували і почали свою злочинну діяльність в Україні", - повідомив Демчина.

"Для того, щоб було зрозуміло, яка була дисципліна у цій організації: окремі члени цієї організації на сьогоднішній день не мають пальців на руках", - додав перший заступник голови СБУ.

За його словами, за будь-яке порушення встановлених правил конспірації, поведінки, несанкціоновані контакти "приїжджали спеціально навчені люди і просто обрубували пальці на руках".

Сьогодні під час обшуків були вилучені документація і комп'ютерна техніка.

Відео: Служба безпеки України

Демчина наголосив, що подібних операцій з викриття таких злочинних угруповань, які займалися розповсюдженнях наркотичних засобів, за часів незалежності України ще не було.

Серед 20 затриманих осіб є організатори цього угруповання. "Затримані - активні члени цієї організації. Є ряд осіб, які зараз знаходяться не на території України, і я думаю, що за допомогою іноземних колег ми будемо вимагати їх екстрадиції", - сказав Демчина.

Раніше УНІАН повідомляв, що в Кривому Розі Дніпропетровської області поліція затримала 21 учасника злочинного угруповання, яке займалось виробництвом та реалізацією наркотиків.