Поліція затримала ватажка небезпечної банди грабіжників / фото прес-служба поліції

Поліцейські затримали організатора злочинної банди нападників на ювелірні магазини. Сума завданих розбійниками збитків становить понад 5 мільйонів доларів США.

Читайте такожВ Івано-Франківську з поштового відділення за три хвилини вкрали сейф із 1,4 мільйона гривень

Як повідомили у прес-службі Міністерства внутрішніх справ, пошуками банди правоохоронці займалися 14 місяців. Затриманого підозрюють у 18 нападах, йому загрожує покарання, передбачене сімома статтями КК України.

Відео дня

Весь цей час чоловік використовував засоби професійної конспірації та змінив зовнішність.

Як розповів перший заступник начальника Департаменту карного розшуку (ДКР) Національної поліції України Сергій Прудченко, до злочинної групи входило п’ятеро осіб. Зловмисники нападали на ювелірні магазини упродовж 2016 – 2018 рр. на території Миколаївської, Одеської, Херсонської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької, Київської, Житомирської та Хмельницької областей.

фото прес-служба поліції

Так, у травні 2018 року учасники групи напали на ювелірний магазин у Херсоні. Для їх затримання було розгорнуто спецоперацію.

"Обмежили рух транспорту, аби перекрити підозрюваним шляхи відходу. Проте цивільні автіки почали об’їжджати територію і опинилися у зоні вогню. Аби не допустити жертв, КОРД не відкрив вогонь по учасниках групи. І не помилилися. Кількість вилученої зброї тільки підтвердила це. Тоді у них в авто було 5 автоматів, гранатомет і гранати", – розповів поліцейський.

Тоді розбійникам вдалося втекти, а під час обшуків залишеного ними авто поліцейські виявили арсенал зброї.

фото прес-служба поліції

"Вилучили також їхній «ударний» автомобіль BMW X6, який вже був обладнаний під наступний злочин. На ньому були спецсигнали, сигнальна гучномовна установа. Тобто обрали сюжет, пов’язаний з силовиками: проблискові маячки, потужний форсований двигун, заряджений на стрімкий відрив", – розповів оперативник.

Також поліцейські вилучили п’ять одиниць законного транспорту зловмисників та наклали на нього арешт.

Про підготовку та зухвалість групи говорили й способи скоєння злочинів. Так, у Вінницькій області розбійники напали на одразу на кілька ювелірних магазинів на день міста.

фото прес-служба поліції

"Швидко зайшли у магазин, під загрозою автоматів викрали 5 кг золота. Вийшли. Туди на виклик вилітає поліція охорони. Злочинці у цей час проїжджають квартал і так само нападають на другу ювелірку. Туди виїжджає другий наряд поліції охорони. Банда знову проїжджає квартал – і нападає на третій магазин. Вони настільки все відпрацювали, визначили ролі та дії кожного, що їхній напад тривав до 2 хвилин", – повідомив Сергій Прудченко.

Він додав, що навіть переглядаючи вміст аптечки банди, яку потім виявили поліцейські, було зрозуміло, що злочинці завжди були готові до активного спротиву: при собі мали всі необхідні сучасні засоби та прилади, які використовуються при тяжких вогнепальних пораненнях.

фото прес-служба поліції

Більше року поліцейські не припиняли пошуки учасників банди і у липні 2019 року затримали її організатора. Ним є раніше судимий 35-річний житель м. Первомайськ (Миколаївської область). Весь цей час чоловік використовував засоби конспірації, змінив стиль життя та зовнішність. 

Читайте такожВкрали прикраси на 5 мільйонів гривень: у поліції розповіли подробиці пограбування ювелірного магазину під Києвом

Правоохоронці довго вистежували підозрюваного та шукали місце для його затримання. Зрештою він привів правоохоронців до приватного будинку у Первомайську.

О 4 ранку правоохоронці провели штурм будинку, у якому також були залучені групи затримання з Херсонської області та бійці Корпусу оперативно – раптової дії (КОРД).

"КОРД повністю заблокував периметр. Знали, що на території бійцівський собака, у будинку – діти, жінки. Як тільки почали заходити та бити скло – він не спить, а вистрибує у вікно. Але ми добре знали план будинку, і розуміли, що це найслабкіше місце. І він з бойовим пістолетом "Glock 1" вистрибнув прямо до КОРДу. Спецпризначенці його поклали», – розповів Сергій Прудченко.

Під час обшуку будинку поліцейські виявили зброю, пристрій для глушіння сигналу, рації, силіконові маски-балаклави (повністю змінює обличчя людини, можна впізнати тільки по очам), тактичну форму.

фото прес-служба поліції

Організатору злочинної групи загрожує покарання, передбачене сімома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, за ст. 257  (Бандитизм), ч.4 ст.187 (Розбій), ч.2 ст. 194 (Умисне знищення або пошкодження майна, вчинене шляхом підпалу, вибуху чи іншим загальнонебезпечним способом), ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ч. 1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) та ст. 348 (Замах на життя працівника правоохоронного органу) ККУ. Йому загрожує до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення. 

"Наразі у розшуку залишаються четверо учасників групи. Інші не настільки суспільно небезпечні як він. Він грав основну роль – підшукував об’єкти, розробляв плани нападів, роздавав ролі, займався підбором транспорту. Був мозковим центром", – повідомив Сергій Прудченко.

Наразі затриманому лідеру групи обрано запобіжний захід – 60 діб арешту без права внесення застави. 

Як повідомляв УНІАН, 23 липня у Києві чоловік поцупив гроші з незачиненої машини інкасаторів.