У справі жодній особі не повідомили про підозру / УНІАН

Суд відмовив у арешті 285,2 тис. медичних масок та респіраторів, які намагалися вивезти за кордон.

Про це йдеться в ухвалі Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 16 березня.

Згідно з документом, слідчий слідчого відділення поліції в аеропорту «Бориспіль» звернувся до суду з клопотанням про арешт медичних масок та респіраторів, що були затримані 13 березня під час спроби вивезення за кордон.

Відео дня

Читайте такожЖінка напала з ножем на свого чоловіка за відмову допомогти приготувати їжу

Зокрема, йдеться про 240 тис. протиаерозольних респіраторів «Днепр-2», 19,2 тис. респіраторів марки «TFM 220» та 26 тис. фільтруючих півмасок «СПЕКТР».

Слідчий в клопотанні послався на постанову уряду, якою з 11 березня обмежено вивезення з України такої продукції та зазначив, що ці маски та респіратори є доказами у кримінальному провадженні. Попри це слідчий суддя Дмитро Ткаченко в ухвалі зазначив, що долучені до клопотання матеріали не доводять наявності обґрунтованої підозри вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у зв`язку з чим застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна, не допускається.

Крім того, згідно з ухвалою, у кримінальному провадженні не повідомлено про підозру жодній особі, а тому права третьої особи, щодо майна якої вирішується питання про арешт, виникають з моменту звернення прокурора до суду з клопотанням про арешт майна.

«При виникненні питання про обмеження права власності у кримінальному провадженні, особа, яка не є підозрюваною, набуває статусу третьої особи, щодо якої вирішується питання про арешт. Чинним кримінальним процесуальним законодавством визначена можливість арешту майна третьої особи лише за клопотанням прокурора. Разом з тим, клопотання про арешт майна подано слідчим, який є неналежним суб`єктом такого звернення», - зазначається в документі.

Отже, як зазначається в ухвалі, у задоволенні клопотання слідчого про арешт майна слід відмовити.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів до 1 червня заборонив експорт товарів протиепідеміологічного призначення, щоб гарантувати забезпечення населення необхідними засобами захисту під час пандемії коронавірусу. Постанова уряду, яка забороняє експорт медичних товарів та лікарських засобів, зокрема, респіраторів, була прийнята 11 березня і набула чинності після опублікування.

21 березня у Державній митній службі повідомили, що після введення заборони митники, прикордонники і правоохоронці зупинили вивезення за кордон більш як 260 тис. масок та респіраторів.