Тіло 25-річного Дмитра повернули  батькам \ фото Facebook / Дмитро Никифоренко

Тіло Дмитра Никифоренка, який загинув при загадкових обставинах в польському місті Вроцлав, повернули в Україну тільки через два тижні після смерті і з великою кількістю гриму на обличчі.

Про це виданню "Факти" розповів батько загиблого 25-річного українця Сергій Никифоренко.

"Через два тижні після загибелі, Дмитра нарешті привезли додому з Польщі в труні, одягненим в чужий одяг. На обличчі і руках тонни гриму. Але нам — батькам, рідним і близьким — навіть не дозволили обійняти і поцілувати сина в труні під час прощання. Мовляв, триває слідство, тіла ще не можна торкатися. Процедура доставки тіла додому коштувала близько чотирьох тисяч євро", — розповів виданню батько загиблого .

Відео дня

Чоловік зазначив, що зібрати таку суму в один момент сім'я не могла. Тому довелося взяти гроші, які Дмитро відкладав на весілля. Допоміг їм і колектив немирівського ліцею №2, де навчався українець, а також його друзі, земляки і колеги.

Читайте також"Зупинимо вбивць з поліції": у Польщі пройшла акція протесту через смерть українця

Що саме стало причиною смерті, все ще не встановлено. За попередньою інформацією, яку опублікувала польська Gazeta Wyborcza, хлопець "повертався автобусом додому після розпиття спиртних напоїв з колегами по роботі. За однією з версій, він заснув в автобусі, за іншою — дивно поводився, бився головою об вікно. Тому водій викликав швидку допомогу і поліцейський патруль".

Під час експертизи в крові Дмитра нібито знайшли 1,5 проміле алкоголю і помістили його у витверезник. За словами місцевих поліцейських, українець "агресивно поводився по відношенню до офіцера поліції, тож правоохоронці застосували до нього газ і наручники". Пізніше стало відомо, що Дмитро Никифоренко помер.

"На шиї залишилися чорно-сині сліди. Немов хтось наступив Дмитру на шию. Були гематоми, сліди від ран, де кров запеклася на ліктях і ногах. Медичний експерт пояснив, відводячи очі, що Дмитро, вмираючи, невдало впав і забився", - пише видання.

Смерть Дмитра Никифоренка у Польщі: деталі

Дмитра Никифоренка затримали у Вроцлаві ще наприкінці липня, коли чоловік повертався з роботи на автобусі, нібито напідпитку. Водій автобуса висадив хлопця, нібито тому що той бив головою у вікно, і викликав рятувальників. Ті в свою чергу викликали поліцію.

Польське видання "Газета виборча" отримало відео з витверезника, куди доправили українця. Як пише видання, з відео видно, що Дмитро агресивно не поводився, але польські правоохоронці стали його бити. Накинулися ушістьох, били кулаками, кийком і душили, притискаючи голову до підлоги коліном. Півгодинне катування Дмитро Никифоренко не витримав, лікарі реанімувати його не змогли.

За інформацією видання, за фактом смерті українця відкрито справу за статтею про ненавмисне доведення до смерті людини. Винуватцям загрожує до п'яти років ув'язнення. На цей час відомо, що чотирьох поліцейських відсторонили від служби, а ще двох звільнили.

25-річний Дмитро приїхав до Вроцлава на заробітки й працював на будівництві. Хлопець планував у вересні одружитися з українкою, з якою познайомився в Польщі.