Передня частина авто вигоріла дуже швидко / фото facebook.com/mixailotkach

Вночі спалили автівку Kia Cerato, на якій журналісти програми «Схеми: корупція в деталях» протягом чотирьох років знімали розслідування.

Читайте також"Теслу" Богдана підпалили: у поліції розповіли подробиці

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст «Схем» Михайло Ткач.

Відео дня

Зазначається, що останній матеріал, над яким працювали журналісти разом з водієм Борисом Мазуром – це сюжет «Королі доріг: як Зеленський, Єрмак, Суркіс порушують ПДР і чому їм за це нічого не буде?». Його вже подивились понад 700 тисяч глядачів на ютубі.

«Під час зйомок і в самому матеріалі я неодноразово наголошував, що за нашим авто і нами вели спостереження співробітники охорони президента УДО. Авто ночувало біля будинку, де мешкає водій. Прослушка, підпал авто, що далі?», – пише Ткач.

Пожежу допомагали гасити сусіди водія / фото facebook.com/mixailotkach
Передня частина вигоріла вщент / фото facebook.com/mixailotkac
Передня частина вигоріла вщент / фото facebook.com/mixailotkach

Інший журналіст проекту Наталія Седлецька повідомила на своїй сторінці у Facebook, що очевидці перед займанням автомобіля чули «хлопок». Автомобіль спершу гасили сусіди, потім пожежники. Передня частина авто вигоріла дуже швидко.

«Слідчо-оперативна група, яка була на місці подій, оглянувши авто, звернула увагу на матеріал на передньому лівому колесі, схожий на залишки запалювальної суміші. Поліцейські взяли матеріал на експертизу. Опитали сусідів, оформили заяву. Тепер у поліції - 24 години на визначення кваліфікації справи та внесення її в Єдиний реєстр досудових розслідувань», – повідомила Седлецька.

Журналістка нагадала, що десь рік тому екс-заступник голови адміністрації Януковича Андрій Портнов опублікував усі персональні дані водіїв «Схем» – їхні паспорти, номери авто, адреси проживання та погрожував редакції.

«У Нацполіції є навіть кримінальна справа з цього приводу, яка, втім, не рушить з місця. А у минулу п’ятницю Портнов вкотре опублікував ось таке: «маргинальное Радио Свобода - продолжаю комплекс учебно-воспитательных мер». Але навряд чи доводиться обмежуватись лише цією версією. Цю машину дуже добре знають у широкому колі фігурантів наших матеріалів. Цей автомобіль по суті був нашим робочим інструментом, за допомогою якого ми зняли велику кількість журналістських розслідувань. Тому для мене очевидно одне: підпал пов’язаний саме з нашою професійною журналістською діяльністю, яка комусь дуже не подобається», – зазначила журналістка.

"Прослушка" у журналіста Михайла Ткача: що відомо

  • Ознаки прослуховування Михайло Ткач виявив у себе вдома зранку 8 серпня. Він зауважив, що його кілька разів попереджували протягом двох останніх тижнів, що його журналістська діяльність дратує деяких високопосадовців й по ньому «почали активно працювати».
  • Того ж дня викликані на місце події правоохоронці знайшли на горищі отвір, яким, імовірно, могли протягнути прослуховувальний засіб у квартиру Ткача. Поліцейські провели зовнішній огляд приміщення, піднялись на горище, взяли зразки з будівельних матеріалів, прийняли заяву та поїхали.
  • За словами колеги журналіста Наталі Седлецької, правоохоронці відмовилися забезпечити охорону горища, у яке можна легко потрапити й знищити докази. Натомість журналістам порадили звертатися у районне відділення поліції з приводу того, чи відкрили справу за заявою.