Ілюстрація / REUTERS

Національний банк України (НБУ) в рамках підготовки змін для страхового ринку пропонує закріпити в новому проекті закону України «Про страхування» скасування ліцензування окремих видів страхування, а також скасування великої кількості обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють.

Про це сказано на сторінці Національного банку України в мережі Facebook з посиланням на директора департаменту ліцензування НБУ Олександра Бевза.

«Відмова від величезного переліку обов'язкових видів страхування, багато з яких не працюють. Їх не повинно бути кілька десятків, як зараз. Обов'язковими залишаться тільки ті, які несуть соціальне навантаження, як, наприклад, автоцивільна відповідальність», - наводяться в повідомленні слова Бевза.

Відео дня

Крім того, в рамках реформи небанківських фінансових організацій, зокрема, страхових компаній, НБУ введе модель страхування груп або класів ризиків.

«Відмова від ліцензування окремих видів страхування. НБУ введе модель страхування груп або класів ризиків. Іншими словами, в залежності від класу ризику будується бізнес-модель, підвищується або знижується ризик-профіль компанії і застосовується відповідний нагляд», - пояснив директор департаменту ліцензування.

Також повідомляється, що реформа на страховому ринку України передбачає впровадження корпоративного управління.

«Це буде, звичайно, потрібні не від усіх страховиків і не в повному обсязі. Переважно в компаніях, що входять в міжнародні страхові групи», - уточнив Бевз.

Крім того, реформа передбачає запровадження цивілізованого процесу виходу страхових компаній з ринку, для чого НБУ планує в перспективі створити фонд гарантування вкладів в сегменті страхування життя.

«Компанії не повинні тихо йти з ринку разом з грошима клієнтів, в той час як держава не встановлює гарантій захисту клієнтів. Тому потрібно розробити адекватний механізм передачі страхового портфеля і нормальні інструменти санації», - підкреслив директор департаменту ліцензування.

В цілому, за його словами, поточний рік стане перехідним періодом для небанківських фінансових організацій для реалізації положень закону про «спліт», 2021 рік стане роком адаптації до нових правил, а ринок почне повноцінно функціонувати за новими правилами з 2022 року.

Як повідомляв УНІАН, раніше в НБУ повідомили, що розроблений Нацбанком законопроект про платіжні послуги, що регулює діяльність українського ринку платежів і переказу коштів, крім іншого, передбачає суттєве спрощення ліцензування небанківських фінансових організацій, які перейдуть під контроль НБУ з 1 липня поточного року згідно із законом про «спліт».

Довідка УНІАН. Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Згідно із законом, нагляд і регулювання близько 1900 страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня 2020 року перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.