Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада встановила розміри страхових виплат у разі встановлення інвалідності медпрацівника чи його смерті, пов'язаних із коронавірусом.

Як передає кореспондент УНІАН, за закон "Про внесення змін до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (щодо додаткових гарантій прав медичних та інших працівників, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб, та членів їх сімей) (№3376-1) із необхідними техніко-юридичними правками проголосували 340 народних депутатів із 359 зареєстрованих у сесійній залі.

Читайте такожТестування усіх хворих з ознаками COVID-19 і медиків відтепер обов'язкове – рішення Ради

Відео дня

Законом встановлюється, що держава забезпечує страхові виплати медичним працівникам державних і комунальних закладів охорони здоров'я у разі встановлення групи інвалідності протягом одного календарного року, що настала внаслідок захворювання коронавірусною хворобою (COVID-19), за умови, що таке захворювання пов'язане з виконанням професійних обов'язків в умовах підвищеного ризику зараження, - залежно від встановленої працівнику групи інвалідності та ступеня втрати професійної працездатності, але не менш ніж у 300-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (УНІАН: з 1 січня 2020 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2102 грн, тобто сума виплати становитиме 630 тис. 600 грн).

У разі смерті працівника - у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб на 1 січня календарного року (або 1 млн 576,5 тис. грн).

Розмір та порядок здійснення страхових виплат визначається Кабінетом міністрів України.

У разі настання відповідних обставин, страхова виплата призначається і виплачується працівникові протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату. Члени сім’ї та батьки померлого працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

Читайте такожУ світі 90 тисяч лікарів заразилися COVID-19

У разі настання таких обставин під час дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19, медичний працівник, смерть якого настала внаслідок інфікування коронавірусом, прирівнюється за своїм статусом до військовослужбовця, який проходив військову службу, смерть якого настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби.

Члени сім’ї такого працівника, його батьки та утриманці користуються усіма правами та гарантіями, передбаченими законодавством України для членів сім’ї, батьків та утриманців військовослужбовців, які проходили військову службу та смерть яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов’язаних з виконанням обов’язків військової служби, з урахуванням положень цього закону.

Також встановлюється, що у разі залучення до боротьби з коронавірусом державними і комунальними закладами охорони здоров'я студентів-медиків старших курсів (5-6 курс) та інтернів, допущених до роботи відповідно до вимог статті 24 Кодексу законів про працю, на них поширюється в повному обсязі дія частин 2-6 статті щодо страхових виплат медичним працівникам.

Читайте такожУ МОЗ назвали причини високої захворюваності на COVID-19 серед медиків

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Дія закону поширюється на всі випадки інфікування або смерті внаслідок інфікування COVID-19 медичних працівників державних і комунальних закладів охорони здоров'я, державних наукових установ, які виконували професійні обов'язки в умовах підвищеного ризику зараження коронавірусом, що мали місце з моменту встановлення Кабінетом міністрів карантину відповідно до закону "Про захист населення від інфекційних хвороб".

Як повідомляв УНІАН, згідно з останніми даними МОЗ, під час пандемії в Україні на COVID-19 захворіли 2 тис. 660 медиків.

Читайте також: