Всі міські школи готові 1 вересня прийняти школярів \ УНІАН

Цього року навчальний процес у школах Києва офіційно розпочнеться 3 вересня.

Читайте такожЦьогоріч учні перших, п'ятих та десятих класів розпочнуть навчальний рік без підручників

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам повідомив перший заступник голови Київської міської державної адміністрації Микола Поворозник після засідання колегії КМДА щодо готовності освітніх закладів міста до нового 2018-2019 навчального року.

Відео дня

«Ми дали можливість батьківським комітетам і школам самим визначатися з часом проведення відповідних святкових заходів з нагоди початку нового навчального року. Велика кількість шкіл їх проведе 1 вересня, враховуючи те, що це субота, вихідний день, і батькам, які ведуть дітей у перший клас, не треба відпрошуватись з роботи. А вже навчальний процес почнеться 3 вересня. Інші проведуть святкові заходи 3 вересня з початком безпосередньо навчального процесу», - сказав Поворозник.

Він запевнив, що всі міські школи готові 1 вересня прийняти школярів. «Я можу 100-відсотково запевнити, що шкільні навчальні заклади міста готові до того, щоб прийняти учнів. У нас є невеликі проблеми із забезпеченням приміщень «Нової української школи» (НУШ - УНІАН), тобто реформованих перших класів. Серед причин цього, я підозрюю, є організаційні. Ми проведемо аналіз роботи відповідних керівників з відповідними висновками. Буде відповідальність кожного за те, яким чином все це було підготовлено. Зазначу, що питань з коштами практично не було у процесі підготовки до нового навчального року», - наголосив Поворозник.

За його словами, у Києві немає шкіл, де через ремонт не може розпочатися навчальний процес. «У нас є школи, де не завершено ремонт, але там зроблено всі роботи, щоб діти мали можливість йти до школи. І роботи, які будуть далі проводитись, – це ті, які не заважають навчанню. А так всі школи у нас готові прийняти дітей 1 або 3 вересня», - зазначив Поворозник.

Водночас він додав, що існує проблема із забезпеченням «Нової української школи» – відповідним обладнанням реформованих перших класів.

«У різних районах є по-різному забезпечення новими партами НУШ. Наприклад, Шевченківський, Печерський та ще декілька районів практично стовідсотково забезпечені. Що стосується Дарницького, Солом’янського та Подільського районів – то там забезпеченість від 30 до 60% з розумінням того, що ця проблема має бути вирішена до кінця жовтня», - прокоментував Поворозник і додав, що причини такого забезпечення будуть з’ясовані найближчим часом.

Щодо вчителів початкової школи він повідомив, що для НУШ вони підготовлені. «Курси для вчителів не є одноразовими, а постійними. Здається, 1,3 тис. вчителів беруть в цьому участь», - додав він.

Як нагадали ув КМДА, новий навчальний 2018-2019 рік є визначним для освіти України, оскільки розпочинається перехід загальної середньої освіти на 12-річне навчання.

На впровадження концепції НУШ місту виділено 69,6 млн грн державної субвенції, а саме: 16,3 млн грн на навчання вчителів та 53,3 млн грн на створення нового освітнього середовища.

Крім того, для підготовки закладів освіти київська міська влада виділила ще близько 150 млн грн. У КМДА наголосили, що Київ – єдиний регіон в Україні, який виділив найбільше коштів саме на впровадження НУШ.

У Києві цього року до перших класів підуть 34 тис. дітей.