Валентин Мондриївський

Київська міська державна адміністрація наполягає на передачі Будинку Сікорського на Ярославому Валу, 15-Б із державної до комунальної власності. Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» сказав заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Валентин Мондриївський наголосив, що якщо нинішній власник не має бажання реставрувати пам’ятку, то задля проведення всіх необхідних заходів для її збереження, держпідприємство Міноборони – «Готель «Козацький» має передати Будинок Сікорського у комунальну власність Києва.

«Будинок у занедбаному стані, на фасаді тріщини, пошкоджені архітектурні елементи, дах і горище подекуди обрушені. Будівля потребує термінових протиаварійних заходів. До того ж, охоронного договору не має, пам’ятка не реставрується і, власне, доводиться до руйнації. Днями інспектори Департаменту охорони культурної спадщини склали акт огляду Будинку Сікорського та за його результатами направили до балансоутримувача припис із вимогою до квітня надати до Департаменту науково-проектну документацію на реставрацію будинку і до липня провести протиаварійні роботи. У разі, якщо цього не буде зроблено, – знову штраф», – повідомив Валентин Мондриївський.

Відео дня

Він нагадав, що це вже не перший припис до держпідприємства з вимогою привести будівлю у належний стан. Так само, вже не вперше місто звертається до Міноборони з проханням передати Будинок Сікорського у комунальну власність за для реставрації та збереження пам’ятки.

«Це вже не перший припис. І навіть штрафи були вже за їх невиконання. Але цього разу 20 тисячами гривень вже не відбутися, адже на цей час вже буде прийнято у другому читанні законопроект про посилення відповільності за руйнацію пам’яток і будуть діяти нові, підвищені у рази, штрафи – від 170 тисяч до 510 тисяч грн. Я можу зрозуміти, якщо Міноборони не має коштів на реставрацію, тому вкотре місто звертається до відомства з проханням передати будівлю у комунальну власність», – сказав Валентин Мондриївський.

Нагадаємо, ще у 2017 році Київрада зверталася до Уряду з проханням ініціювати передачу Гостинного двору та Будинку Сікорського у комунальну власність Києва.

Варто зауважити, що відповідальність за збереження пам’ятки несе балансоутримувач.

Окрім того, вже найближчим часом у другому читанні буде прийнято законопроект про посилення відповідальності за руйнацію пам’яток.

Прийняття документу значно посилить відповідальність за нехтування пам’ятко-охоронним законодавством і стане дієвим механізмом у боротьбі з порушниками.

Важливо, що для юридичних і фізичних осіб за проведення будь-яких робіт на пам’ятках чи їх території без погодження та дозволів відповідного органу охорони культурної спадщини або з відхиленням від них, а також пропонується збільшити штрафи із 17-170 тис. грн до 170-255 тис. грн, а за недодержання вимог щодо захисту, збереження, утримання, використання, реставрації та вимог охоронних договорів і умисне доведення пам’яток до стану руйнації – із 17-170 тис. грн. до 255-510 тис. грн.

Також пропонується започаткувати можливість викупу пам’ятки у комунальну власність. Тобто суд зможе прийняти рішення про викуп об’єктів культурної спадщини та визнання права власності за відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування – на користь територіальної громади. Наразі ж пам’ятка, навіть місцевого значення, може бути викуплена винятково до державної власності, що гальмує наведення ладу у сфері охорони та збереження об’єктів культурної спадщини.