До закону про послуги ЖКГ необхідно внести зміни для захисту прав споживачів - Пантелеєв / kyivcity.gov.ua

На ринку мають діяти чіткі норми та правила, а також пряма відповідальність за порушення цих правил. Про це заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв під час міжнародної конференції «Як створити ринок управління житлом у місті», що організована за сприяння Міністерства регіонального розвитку, будівництва, ЖКГ України, Швейцарської конфедерації, структур Світового банку, Асоціації управителів житла.

Заступник голови КМДА наголосив, що лише за умови прозорих механізмів роботи можна спонукати людей об’єднуватися в будинку та ставати повноцінними власниками.

«Основними факторами, що сьогодні можуть вплинути на об’єднання всередині будинкових громад, є зміни до закону, масова інформаційна кампанія, а також встановлення чітких правил для розвитку ринку. Гострою є необхідність кваліфікаційних вимог до майбутніх управителів, відповідальності за порушення правових норм. Усі європейські країни йшли еволюційним шляхом у напрямку залучення власників, тобто мешканців, до повноцінного управління житлом, і встановлення часових рамок або мова ультиматуму – тут не будуть ефективними», – сказав заступник голови КМДА.

Відео дня

За його словами, сьогодні лише закладається фундамент ринку управління житлом, і часто якість та професійність управителів не витримує критики. Мова йде про випадки рейдерського захоплення будинків комерційними структурами, фізичний вплив управителів на мешканців тощо.

«Щоб навести порядок у галузі та уникнути подібних тенденцій у подальшому, ми внесли свої пропозиції змін до Закону «Про житлово-комунальні послуги» і сподіваємося на їх розгляд та внесення», – сказав Петро Пантелеєв.