Київ. Станція метро Лісова. Тут знаходиться відомий на всю Україну парк сакур Кіото.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Гроші".  

Парк із найдовшою алеєю сакур заснували батьки майбутнього артиста України Нобухіро Терада ще у 1972 році - у той час, коли Київ і Кіото стали містами-побратимами. 

Нобухіро згадує, як його батько, а потім і він власноруч висаджували дерева, привезені із Японії.

Читайте такожКличко: Столичний Smart City стартап презентував свої рішення в японському Кіото

"Про цей парк знає кожен мешканець Японії. Тому що для нас дерево сакура - це символ миру і символ дружби. Для нас цей парк надзвичайно важливий", - говорить Нобухіро.

Сьогодні він просто шокований, що київська влада дозволила забудовнику "проковтнути" частину історичного парку. У забудовника навіть піднялася рука на дерева, які, так би мовити, росли на орендованій землі. Коли їх знищили отрутою, екологи підняли справжній переполох. Але далі прокуратури справа чомусь не зайшла. 

4 га землі надали в оренду ще за часів Омельченка. Про незаконність і порушення весь час говорили і активісти, і навіть деякі депутати.

Проект рішення про розірвання договору із ТОВ "Женсан" роками лежав під шаром пилу у Київраді, але столична влад не була в цьому зацікавлена.

І поки у Київраді відбувалися запеклі бої за територію, орендар через окружний суд у березні 2019 отримав доленосний документ. У той же час Департамент містобудування і архітектури подає у Верховний суд касаційну скаргу на забудовника. 

А з'явиться тут черговий торговий центр та паркінг. Журналісти вирішили з'ясувати, хто і що будує у парку.