Столична влада дала відмашку забудові 50 га житлового масиву Позняки-Західні / фото УНІАН

У Київській міськдержадміністрації (КМДА) вирішили комплексно забудувати 11-й мікрорайон житлового масиву Позняки-Західні у Дарницькому районі столиці.

Читайте такожЗабудовника часів Януковича звинуватили у «чорному піарі» проти Кличка

Як пише видання "КиевVласть", відповідні Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування видані чотирьом компаніям, серед яких у т. ч. "Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів" скандально відомого пастора Сандея Аделаджа. Згідно з документом, на п'яти земельних ділянках загальною площею близько 51 га планують звести два житлових комплекси, торговельний і розважальний центри, тенісні корти, бари-ресторани та культурно-релігійний центр. Також передбачено будівництво в межах прибережних захисних смуг Дніпра.

Відео дня

Як стало відомо з наказу Департаменту містобудування та архітектури КМДА від 25.07.2019 року №877, для проектування в 11-му мікрорайоні житлового масиву Позняки-Західні комплексної забудови території з об'єктами соціально-побутового, громадського, культурного призначення, а також зон відпочинку і благоустрою для суспільних потреб були видані містобудівні умови та обмеження (ГУО). Документи на комплексну забудову видали чотирьом компаніям: ТОВ "Академ-Клуб" (ТОВ "Академ-Клуб") (*), ПП "Фірма "Віторія" (ПП "Фірма "Вікторія") (**), ПП "Орест" (ПП "Орест") (***) і Релігійна організація "Християнська релігійна громада "Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів".

Згідно МУО, будівництво планується в 11-му мікрорайоні житлового масиву Позняки-Західні, на Дніпровській набережній (район затоки Берковщина, а також між Київським міським крейсерским яхтклубом і ТОВ "Княжий затон") у Дарницькому районі. Зокрема, планують забудовувати п'ять ділянок.

Розміщення п'яти зазначених земельних ділянок

Як зазначено в МУО, функціональне призначення п'яти ділянок – частково територія багатоповерхової житлової забудови, частково на території громадських будівель і споруд, частково територія вулиць і доріг, частково територія зелених насаджень загального користування, відповідно до детального плану території (ДПТ) 11-го мікрорайону Позняки-Західні, затвердженого рішенням Київради від 15.11.2007 року №1218/4151. Всі вказані ділянки знаходяться у комунальній власності.

Ескіз забудови, згідно ДПТ 11 мікрорайону Позняки-Західні

Як видно за схемою функціонального зонування території, перша (24,5067 га) і друга ділянки (15,7369 га) призначені для будівництва житлових комплексів для проживання 11 тис. осіб. На третій ділянці (4,5013 га) повинні звести офісно-торговельний комплекс, на четвертому (3,9616 га) рекреаційний комплекс, на п'ятому (2,6221 га) – культурно релігійний центр у формі іхтіса – знака віруючих у вигляді риби.

false

Ділянка проектування потрапляє до зони охоронюваного ландшафту, особливого контролю (смуги повітряних підходів), підтоплення природного та техногенного характерів. Частина ділянки потрапляє в зону звукового тиску до 70 дБ.

Релігійна організація "Християнська релігійна громада "Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів" існує майже 25 років. Керівником значиться Олег Кислов, підписанти – Віра Мельник і Абоседе Аделаджа. Засновниками вважаються фізичні особи-члени організації.

Зазначимо, що Абоседе Аделаджа – дружина скандально відомого пастора Сандея Аделаджа, пастор "Посольства благословенного Царства Божого для всіх народів". Нагадаємо, свого часу ЗМІ багато писали про те, що Сандей Аделаджа заплямував себе побудовою фінансових пірамід і обманом людей. Так, у 2010 році пастора звинувачували в тому, що він рекомендував своїм парафіянам нести заощадження в компанію "Кінгз-кепітал", яка виявилася банальною фінансовою пірамідою. У результаті її краху сума збитків, завданих потерпілим від афери, склала понад 141 млн гривень.

Абоседе Аделаджа – дружина скандально відомого Сандея Аделаджа / фото УНІАН

Нагадаємо, що на богослужіння до Сандею Аделаджі любив свого часу заходити екс-мер Києва Леонід Черновецький. Він і деякі члени його "молодої гарної команди" навіть вважалися постійними парафіянами "Посольства Божого".

Зазначимо, ДПТ 11 мікрорайону Позняки-Західні був розроблений ДП "Інститут Київгенплан". Документ передбачає перетворення 170 га території правого прибережжя Дніпра, що розкинулася між Дніпровській Набережній, затока Берковщина і Південним мостом. Колись ця територія значилася за селом Осокорки, але в ході будівництва розв'язки за Південним мостом, проспекту Бажана та сучасних лівобережних житлових масивів столиці, більша частина села була знесена.

Згідно ДПТ 11-го мікрорайону Позняки-Західні, тут практично повністю зникають приватні домоволодіння. Залишки садиб колишнього села Осокорки планується знести, а людей переселити в сучасні висотки. Побудувати тут можуть 5 житлових комплексів: два в південній частині території і три в центральній.

Читайте такожКолишня хатня працівниця звинувачує Черновецького у викраденні чоловіка

За інформацією сайту "Де в Києві жити добре?", за минулі 12 років з дня затвердження ДПТ в його межах з'явилися тільки житлові новобудови, та й то зі всім не в тих місцях і не в тому обсязі, як це було передбачено ДПТ.. Так, зараз в 11 мікрорайоні Позняки-західні будуються і побудовані з РК: "Зарічний" (на місці планованого РК А-1), "Славутич" (замість запланованого цирку), "Славутич 2.0" (на місці планованого офісно-житлового РК Б-3), ЖК "Севен" (на місці планованого РК А-4) і "Рівер Стоун" (замість запланованого бізнес-центру і частини парку "Прибережний").

Нагадаємо, що дозвіл на початок проектування згаданого житлового комплексу бізнес-класу "Славутич 2.0", що на проспекті М. Бажана, 151-Б, КМДА видала забудовникові в квітні 2019 року. При цьому на той час чотири з шести будинків ЖК вже були зведені, а квартири в них давно виставлені на продаж. Цей "ласий" шматок землі 15 років тому був переданий в оренду для будівництва торговельно-офісного центру компанії ТОВ "Ніко Інвест", засновником якої раніше значився бізнес-партнер міністра юстиції Павла Петренко. Після невиконання забудовником зобов'язань за договором оренди столична влада не один рік намагалися повернути землю у користування міста. Однак після тривалого судового процесу та пасивної позиції Київради, міська влада не тільки залишили за скандальним ТОВ "Ніко Інвест" право на оренду ділянки, але і дозволили будувати там цілий житловий комплекс.

Зазначимо, що Департаментом містобудування та архітектури з 1 листопада 2016 року керує Олександр Свистунов. Відповідає за даний напрямок заступник голови КМДА Олександр Спасибко.