фото УНІАН

Починаючи з 2016 року у Києві більше 1000 юристів отримали підроблені адвокатські свідоцтва, видані громадською організацією, що не має відношення до легітимних органів адвокатського самоврядування. Приблизно 100 з них вже узаконили свій статус, скориставшись пільговими умовами, наданими Радою адвокатів і КДКА м.Києва.

Про це у своєму блозі написав Петро Рябенко, голова Ради адвокатів Києва.

Він також роз'яснив, як саме можна отримати підтверджене свідоцтво про право здійснювати адвокатську діяльність замість підробленого.

Відео дня

- Ми постійно проводимо роз'яснювальну роботу, детально розповідаємо, як виглядає законна процедура допуску до професії адвоката і де її потрібно проходити, але й усіма силами сприяємо тим юристам, які вже попалися на обман, - пише Рябенко. Зокрема, для них діють пільгові умови отримання свідоцтва про право здійснювати адвокатську діяльність. Їм потрібно здати кваліфікаційний іспит повторно, але вже в легітимному органі адвокатського самоврядування.

Голова Ради адвокатів міста Києва також зазначив, що процедура іспиту для тих, хто помилково звернувся й пройшов весь шлях отримання статусу адвоката в нелегітимних організаціях - та ж, що і для всіх. Але в Раді адвокатів і КДКА Києва розуміють, що у таких кандидатів вже можуть бути клієнти і справи, тому йдуть їм назустріч і розглядають заяви в першу чергу. Тобто, іспити призначають в найкоротші терміни.

Він також пояснив, що якщо кандидат у адвокати вже пройшов стажування або ж у нього є стаж роботи помічником адвоката, то рада адвокатів регіону може прийняти рішення про видачу свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю без повторного проходження стажування.