Фото Екатерины Корниенко

Власники столичних МАФів та представники громадських організацій просять Київську міськдержадміністрацію (КМДА) припинити незаконний демонтаж об'єктів торгівлі, встановити чіткі правила гри на ринку і скасувати деякі обмеження на встановлення малих архітектурних форм.

Відповідні пропозиції були озвучені в ході круглого столу в УНІАН, на якому представники столичного бізнесу і української влади обговорили шляхи розв’язання проблеми.

Відео дня

Зокрема, як заявив у ході круглого столу віце-президент громадської організації «Громадянський корпус» Олександр Кудря, останні рішення Київради, що регламентують роботу МАФів у столиці, можуть призвести до припинення роботи переважної більшості малих підприємців столиці.

«Хотілося б, щоб у черговий раз законослухняні підприємці були почуті, люди зараз дуже сильно нервують, оскільки 90% легального бізнесу подальшу роботу здійснювати не зможуть», - сказав Кудря.

При цьому він зазначив, що громадські організації готові надати свої пропозиції і напрацювання для внесення змін у законодавство з регулювання правил гри на ринку, а також закликав представників влади піти на діалог з підприємцями для вирішення проблемних питань.

Читайте такожКличко пригрозив звільненням очільникам районів, які не можуть навести лад у столиці

У свою чергу, присутня на прес-конференції перший заступник голови громадської організації «Власники малих архітектурних форм у метрополітені» Світлана Підлісна звернула увагу на масові порушення, що фіксуються під час демонтажу МАФів у столичній підземці.

«Сьогодні чиновники без рішення суду хочуть очистити приміщення метрополітену, що носить характер рейдерського захоплення. Для здійснення своєї мети вони створили групи людей, які вночі незаконно зносять МАФи підприємців», - заявила вона.

При цьому Підлісна поскаржилася на те, що чиновники безпідставно відмовляють підприємцям у продовженні договорів оренди, посилаючись на правила пожежної безпеки, хоча будівництво і оснащення торгових місць було виконано за усіма нормами і правилами законодавства. Вона також виступила з пропозицією створити робочу групу з незалежних експертів для перевірки незаконного демонтажу МАФів у метрополітені.

Читайте також«Київметрополітен» ліквідовує МАФи незаконними методами - підприємці

«Я прошу звернути увагу на свавілля чиновників метрополітену і зупинити знищення майна орендарів, мають всі законні підстави на здійснення підприємницької діяльності в приміщеннях Київського метрополітену. Ми запропонували створити робочу групу або комісію, до складу якої увійдуть незалежні юристи та експерти, які після вивчення наявних документів могли винести правове рішення з цього приводу», - підкреслила Підлісна.

Разом з тим, юрист «Громадянського корпусу» Віктор Кобилянський зазначив, що питання до законності демонтажу МАФів столичною владою виникають не лише у торговців у метрополітені. За його словами, частіше за все під час знесення невеликих об'єктів торгівлі в столиці незаконно застосовується груба сила, а також вилучається майно, товар і обладнання підприємців. При цьому юрист висловив припущення, що чергові нововведення влади Києва призведуть до переділу ринку на користь мережевих гравців і його монополізації. За його словами, така ситуація викликана відсутністю чіткого законодавчого поля, яке б регулювало правила гри по всій країні.

Разом з тим, присутній на прес-конференції депутат Київради та голова постійної комісії з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків Олександр Бродський висловив упевненість, що вище керівництво міста, зокрема мер Києва Віталій Кличко, не обізнані з реальною ситуацією щодо незаконного знесення МАФів. Він також запропонував учасникам круглого столу скласти чіткий план подальших дій з врегулювання ситуації та підготувати конкретні пропозиції для влади.

Читайте такожНа станціях метро і біля них почався демонтаж МАФів

Як повідомляв УНІАН, на початку вересня мер Києва Віталій Кличко запевнив, що в столиці залишаться лише законно встановлені і потрібні киянам МАФи. Він повідомив, що зустрічався з представниками цього бізнесу і довів до їх відома наміри влади навести порядок у цій сфері. За словами мера, тим власникам МАФів, хто готовий вести бізнес без порушень і з урахуванням інтересів міста, буде надана така можливість. У планах міської влади залишити в столиці до 7 тис. МАФів. Зараз їх налічується приблизно 20 тис.