УНИАН

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив Київський міський голова Віталій Кличко, коментуючи ситуацію.

Він підкреслив, що рішення про повернення людей до будинку в районі недавнього обвалу прийнято на підставі висновків широкого кола експертів.

«Ми виходимо виключно з оцінок експертів. Була створена експертна група, яка повністю вивчила ситуацію, цю будівлю, вивчила конструкції, причину цього зсуву. І на підставі цієї експертної оцінки ми здійснюємо подальші наші дії. За оцінками експертної групи, ця будівля стоїть стійко», - запевнив Кличко.

Відео дня

Він зазначив, що цей зсув виник внаслідок витоку води з несанкціонованого трубопроводу, який був прокладений багато років тому на цьому місці. Більше того, додав він, встановлено, що підпірна стіна була споруджена з порушенням будівельних норм.

Читайте такожУ М'янмі через зсув загинуло близько 90 осіб (відео)

«На сьогоднішній день, підкреслю, за оцінками експертів, ця будівля не представляє загрози жителям, які вже повертаються до своїх квартир. Немає загрози руйнування цієї будівлі. Встановлені маячки й показання інших приладів дають нам підстави стверджувати, що ця будівля стоїть, жодних зсувів не існує», - сказав мер.

За словами Кличка, розпочато будівельні та ремонтні роботи навколо будівлі, зі зміцнення схилу підпірною стіною. Повністю роботи на об'єкті передбачається завершити за 2 місяці.

«Щоб не було спекуляцій на цю тему, я зараз дам розпорядження, щоб уся інформація була опублікована про експертну оцінку: хто входив до експертної групи, і на підставі чого зроблені висновки», - додав міський голова.

Читайте такожКримський слід: будинок, що обвалився у Києві, будувала фірма представника окупаційної влади Константинова

Як повідомляв УНІАН, у Києві в ніч на 1 грудня стався зсув ґрунту біля 9-поверхового житлового будинку (проспект Червонозоряний, 14). Постраждалих немає, але під завалами опинилися гаражі біля будинку. Жителів 38 квартир багатоповерхівки (83 особи) тимчасово відселено.

7 грудня на сайті Національної академії наук України було оприлюднено висновки фахівців. У документі вчені стверджували, що зсув на Червонозоряному проспекті, 14 триває, й тріщини в стінах будинку розширюються й далі.

Ввечері того ж дня на засіданні оперативного штабу з ліквідації надзвичайної ситуації прийнято рішення задовольнити прохання жителів про повернення їх до своїх квартир.

У КМДА повідомили, що експертами державного підприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» та комунального підприємства «Спеціалізоване управління протизсувних підземних робіт» (СУППР) проведено ретельні дослідження території, здійснено гідропошукові роботи, обстежено будинкові й підземні комунікації. Всі матеріали та результати обстежень передаються до правоохоронних органів.

Також зазначалося, що експертна група розробляє проект заходів, за допомогою яких буде укріплено схил по всьому периметру будинку. Аварійно-рятувальні бригади почали застосовувати першочергові заходи для подальшого відновлення схилу. Передбачалося, що роботи триватимуть щонайменше два тижні.