Київ. 25 жовтня. УНІАН. Координатор громадського руху “Громадянський опір”, президент АЦ “Академія” Олександра КУЖЕЛЬ вважає, що Київ може назавжди втратити книгарню “Сяйво”, яка була візитівкою міста.

Про це О.КУЖЕЛЬ сказала сьогодні на прес-конференції в УНІАН, у ході якої колектив книгарні вкотре запросив голову КМДА Олександра ПОПОВА та його заступника Олександра ПУЗАНОВА до конструктивного діалогу з приводу долі магазину.

За словами О.КУЖЕЛЬ, на центральних площах та вулицях європейських столиць завжди можна побачити книгарні, де можна придбати як найкращі путівники, так і твори найкращих місцевих авторів, диски, а іноді навіть випити кави. Саме таким, за її словами, був магазин “Сяйво” у Києві.

Відео дня

На переконання О.КУЖЕЛЬ, те, що зараз відбувається навколо “Сяйва”, є прихованим «рейдерським захопленням».

«Одною із форм рейдерства, корупції нинішньої влади є створення комунальних підприємств. І повірте мені, тут Київська адміністрація не є оригінальною. Що ми бачимо через бажання пана ПУЗАНОВА створити комунальне підприємство на базі цього приміщення: продовження того ж рейдерства. Це буде створено комунальне підприємство, яке в подальшому зробить якусь ситуацію, після чого буде липове банкрутство. І після цього це приміщення знову переходить у руки тих, хто намагалися раз його захопити”, - заявила О.КУЖЕЛЬ.

На її думку, зараз ті самі люди продовжують намагання заволодіти приміщенням на вулиці Червоноармійській, 6, «просто вони пішли іншим шляхом – програвши суди, вони пішли рейдерством через “піджаки” Київської адміністрації».

«Так працював ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ: створювалось КП, воно не сплачувало ніяких податків у місцевий бюджет, створювалась ситуація по липовому банкрутству і підприємство переходило тому, хто виставлялв вимоги по банкрутству даного підприємства... Тобто, це прихована, дуже швидка та ефективна форма новго банкрутства, нового рейдерства”, - підкреслила О.КУЖЕЛЬ.

Вона закликала киян стати на захист “Сяйва” і висловила сподівання, що до цього підключаться громадські організації не лише Києва, а й усієї України.

Присутній на прес-конференції президент Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр АФОНІН висловив переконання, що Київрада не має морального права забирати приміщення у “Сяйва”.

Він упевнений, що за “більшістю” у Київраді і сьогодні стоять "ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, СУПРУНЕНКО та усі ті, хто хоче відкусити собі ласий шматок”, і вичікують “для нанесення чергового удару”.

“Те, що Київ сьогодні опускається на дно безкультур’я, нікого не цікавить. Сьогодні я абсолютно чітко заявляю про позицію Української асоціації видавців: ми вважаємо і вважали, що книгарня “Сяйво” мусить бути повернута трудовому колективу й оренда продовжена по закону. Ми всіляко будемо підтримувати будь-які акції, спрямовані на те, щоб це рішення мало такий кінцевий варіант”, - заявив О.АФОНІН.

У свою чергу, письменниця Ірен РАЗДОБУДЬКО заявила, що те, скільки триватиме відстоювання книгарні трудовим колективом “Сяйва”, залежить у тому числі від читачів і письменників.

“Я хочу нагадати владі, що революції усі робила інтелігенція. І якщо інтелігенція зараз вам каже: «Зупиніться», то будьте обережні, бо вони розумні, організовані... Бо повірте, інтелект є дуже серйозною зброєю проти вас”, - зазначила О.КУЖЕЛЬ, звертаючись до представників столичної влади.

Разом з тим, вона висловила сподівання на те, що О.ПОПОВ просто не володіє достовірною інформацією про ситуацію із “Сяйвом”.

“Хочемо дати йому можливість її дізнатися. Бо я знаю, що всі його заступники призначені з Адміністрації Президента і він не завжди має можливість впливати. Але б дуже хотіла, щоб він мав можливість показати нам, киянам, що він впливає на ситуацію і думає про тих виборців, яких він хоче очікувати на свої вибори. У нього сьогодні тест: чи буде інтелігенція Києва, яка у столиці проживає перебільшено, бо так історично склалось, чи буде вона його підтримувати. Бо ми не дозволимо так наступати на культуру української столиці”, - додала О.КУЖЕЛЬ.

За її словами, у четвер голосування у Київраді по проекту рішення щодо передачі приміщення “Сяйва” комунальному підприємству має бути поіменним.

Як повідомляв УНІАН, керівництво Києва неодноразово заявляло, що у приміщенні по вулиці Червоноармійській, 6 буде відкрито муніципальний магазин, і висловлювало категоричну позицію, відповідно до якої, приміщення не буде передано приватним структурам. У КМДА наголошують, що термін дії договору оренди між Шевченківською райдержадміністрацією і ТОВ “Книгарня “Сяйво” закінчився 1 січня 2010 року, тому про побов’язання продовжити оренду цього приміщення за тим договором не може йтися. Водночас у “Сяйві” стверджують, що мають законне право на продовження договору оренди, що діяв у 2010 році, до рейдерського захоплення, і доводять це у судах.